Articles d'opinió ← Altres articles

És de jutjat de guàrdia

Daniel Mundet

Els anys passen i els discursos es van actualitzant amb més o menys parafernàlia, i sovint costa destriar el gra de la palla, i veure les millores objectives. Aquest seria el cas de la justícia. Després de tants anys de democràcia l'ús del català en aquest àmbit encara és una odissea. El nou estatut de Catalunya estableix el dret i el deure de conèixer la llengua catalana, però sembla que a l'hora d'usar-la en l'administració de justícia entrem en un forat negre i posa en evidència una discriminació de fons: a l'Estat Espanyol el dret a l'ús de la llengua catalana no està legalment garantit. Hem parlat de la justícia però també podríem parlar del que passa al Congrés dels Diputats o al Senat, on fa poques setmanes no es va poder aprovar un tímid reglament que havia de possibilitar l'ús del català precisament per això, perquè s'hauria creat un precedent en l'ús institucional de la nostra llengua.

És en part pel que acabem d'apuntar que tenim les dificultats que tenim per explicar a les institucions europees les nostres peticions per poder utilitzar-hi la nostra llengua de la mateixa manera que fan els danesos o els hongaresos. A Europa volen fets, no paraules, i els fets són que els hi demanem una cosa que ni el mateix estat espanyol fa. Fora del nostre àmbit lingüístic la nostra llengua és invisible, o si més no difuminada. Fet sorprenent si tenim en compte que prop del 25% de al població de l'Estat parla o entén el Català.

La tasca en favor de la llengua implica una feina de fons i constant. Per sort o per desgràcia sabem que no ens faltarà feina. Som conscients que malgrat les discriminacions i injustícies la realitat ens acabarà donant la raó, i el procés de normalització que va avançant, lentament, però continuadament, arribarà a tots els àmbit de la societat. A la Plataforma per la Llengua treballem amb voluntat de ser efectius, però no ens podem estar de denunciar situacions de discriminació com les que hem anomenat que bloquegen sistemàticament el marc jurídic que ha d'ajudar a normalitzar la nostra llengua.