Articles d'opinió ← Altres articles

Confiança erosionada

Daniel Mundet

Fa uns dies vam presentar públicament els resultats d'un estudi sobre l'etiquetatge dels productes ecològics catalans amb segell de qualitat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Aquest estudi ens va permetre detectar que tres de cada quatre d'aquests productes incompleixen la normativa vigent en matèria d'etiquetatge. És una dada preocupant. El percentatge d'incompliment de la normativa legal és molt elevat. Sorprèn que això passi precisament en uns productes que tenen en els valors associats a la qualitat la seva principal divisa i carta de presentació. Seria igualment sorprenent que fos únicament en un aspecte tan important en el tracte amb el consumidor, com ho és en l'ús de la llengua pròpia del consumidor en les etiquetes, on no apliquessin el rigor legal i de qualitat que se suposa que apliquen en els altres moments de la producció. Com que aquest fet seria força impensable, a banda de no complir amb la normativa, tenim prou raons per posar sobre la taula interrogants sobre els estàndards relatius als productes que tenen el segell de qualitat del CCPAE.


Des de la Plataforma per la Llengua esperem que els resultats detalladament recollits en el nostre estudi (que es pot consultar íntegrament a la nostra pàgina web www.plataforma-llengua.cat), i que s'han fet arribar al CCPAE, tinguin la consideració que es mereixen.


Si s'incompleix clarament un aspecte de la normativa, potser és que se n'incompleixen d'altres amb la mateixa lleugeresa o laxitud que hem detectat. Això més que possiblement pot afectar la relació de confiança entre els productors i els clients. A la vegada, un altre efecte d'aquesta situació és la funció i responsabilitat de l'administració pública de vetllar pels interessos dels ciutadans. Cal que disposi de tots els elements jurídics i materials per poder realitzar correctament les seves funcions i fer ús de les competències de què disposa a tots els efectes. Només en la mesura que nosaltres, la societat civil, ho sapiguem exigir i l'administració ho pugui fer i demostrar contribuirem al desenvolupament del nostre autogovern i a la qualitat del nostre sistema democràtic. Altrament estarem erosionant la confiança en les empreses i en les institucions.