Notícies ← Altres notícies

L’aprovació de la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, per part del Parlament de Catalunya és un pas endavant en la normalització de l’occità a l’Aran i a Catalunya

La Plataforma per la Llengua fa una valoració positiva de l'aprovació de la Llei de l'occità, aranès a l'Aran, i celebra la inclusió de la referència a la unitat de la llengua occitana. L'entitat espera que l'acompliment de la nova normativa sigui escrupolós i que permeti avançar cap a la plena normalització lingüística de l'occità a l'Aran.

La Plataforma per la Llengua valora com un pas endavant l'aprovació de la Llei de l'occità, aranès a l'Aran per part del Parlament de Catalunya i celebra que es faci referència a l'unitat de la llengua occitana. En aquest sentit, aquesta Llei serveix per compensar parcialment els greuges històrics que ha patit una de les llengües pròpies del territori sota administració de la Generalitat de Catalunya; l'occità. Així mateix, l'entitat espera que aquesta Llei contribueixi a afavorir el desenvolupament d'una normativa comuna en tot el domini lingüístic de l'occità, a través de l'impuls de les relacions amb altres territoris de parla occitana.

Aquesta Llei garanteix una presència preeminent de la llengua occitana en el territori on li és pròpia: La Val d'Aran i en regula l'ús en diferents àmbits, tal com les institucions i administracions públiques a dins i fora de l'Aran, l'ensenyament, els mitjans de comunicació o la justícia, d'entre d'altres. Per altra banda, es consolida l'occità com a llengua oficial de Catalunya. Per tant, suposa un avenç notable en el procés de normalització lingüística de la llengua occitana a l'Aran.

La Plataforma per la Llengua defensa que els passos són els adients, però, al mateix temps, creu que el redactat podria haver estat més ambiciós. L'entitat demana a les autoritats catalanes i araneses que realitzin els passos necessaris per garantir-ne una completa implementació, essent un pas efectiu cap a la plena normalització de la llengua occitana a l'Aran.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram