Notícies ← Altres notícies

La sentència del Tribunal Suprem sobre l’escola catalana és un atac a la convivència i la cohesió social que la Plataforma per la Llengua rebutja

La Plataforma per la Llengua rebutja frontalment la sentència del Tribunal Suprem que pretén obligar la Generalitat de Catalunya a imposar també el castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu, la qual cosa comportaria l'acabament del programa d'immersió lingüística.


 

-       La Plataforma per la Llengua vol remarcar que en cap cas el Tribunal Suprem es pot pronunciar sobre normes de rang legal i estatutari, i no s'hauria d'extralimitar de l'objecte propi dels tres casos analitzats ni intentar forçar, com fa de facto, un canvi de model lingüístic educatiu a Catalunya. Per tant, i a efectes legals, les tres sentències haurien de tenir efecte directe només sobre els tres casos, i no anar més enllà.

-       Aquesta sentència no té com a fonament cap aspecte pedagògic ni lingüístic, si no que obeeix a interessos polítics. Aquest fet evidencia la poca credibilitat democràtica de l'estat espanyol, on la independència judicial està per sota de països com Nigèria, l'Aràbia Saudita, Tailàndia o Bostwana.

-       La immersió lingüística del sistema educatiu de Catalunya ha garantit i ha possibilitat que les persones que no tenien el català com a llengua materna l'aprenguessin amb el mateix nivell de domini i perfecció que els que sí el parlaven com a llengua d'origen.

 

Per tot plegat:

-       La Plataforma per la Llengua anuncia una campanya de gran abast en defensa del model educatiu català. Aquesta campanya vol ser unitària i hi estan convidades totes les entitats, federacions i sindicats de l'àmbit educatiu. Les primeres accions d'aquesta campanya seran:

 

a)   Un gran acte públic  pel mes de febrer que es concretarà properament, que, entre altres qüestions, vol posar en evidència la situació de discriminació i segregació social que la sentència i la seva interpretació poden generar, especialment envers les persones que no tenen el català com a llengua primera.

b)   La proposta per elaborar un document de compromís adreçat a les diferents escoles, associacions de pares i mares, i consells escolars de Catalunya, on la comunitat educativa manifesti la seva determinació en defensar i donar suport a l'actual model d'escola catalana i el mètode d'immersió lingüística.

c)    La publicació i difusió  d'un informe que la Plataforma per la Llengua està elaborant sobre els avantatges de l'actual model lingüístic català. Aquesta publicació s'enviarà a escoles i agents educatius del país

d)   La denúncia a nivell internacional de la situació d'excepcionalitat i de desprotecció en què es troba la llengua catalana en relació a les llengües comparables.  

-       Finalment la Plataforma per la Llengua demana al Parlament de Catalunya i al nou Govern de la Generalitat de Catalunya que es posicioni per tal de garantir i seguir estenent el model lingüístic català que des de fa més de 30 anys s'aplica amb gran èxit educatiu i sense causar cap problema. Així mateix, insta totes les formacions democràtiques del Parlament de Catalunya a defensar l'actual model de manera clara, explícita i sense ambigüitats, tant a Catalunya com a les Corts Generals espanyoles.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram