Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua titlla d’”ignorants i plenes de mala fe” les declaracions de Rajoy sobre l’ús del català al Senat

La Plataforma per la Llengua creu que el fet que Rajoy digui que l'ús del català al Senat no és "propi d'un país normal" suposa una mostra de cinisme i un desconeixement absolut sobre la situació de països amb situacions lingüístiques comparables a la de la llengua catalana. El català és la llengua europea més desprotegida legalment de la Unió Europea en relació al nombre de parlants, i l'Estat espanyol constitueix un fet excepcional en el no reconeixement oficial de les llengües pròpies.

La Plataforma per la Llengua denuncia la ignorància i mala fe del líder del PP, Mariano Rajoy, que avui ha afirmat que l'ús del català, el basc i el gallec als plens del Senat no és propi d'un "país normal" i no té "cap sentit". Segons el dirigent del Partit Popular, no hi havia "cap demanda" enlloc perquè les llengües cooficials es puguin utilitzar als plens de la cambra alta.

La Plataforma per la Llengua creu que aquest tipus de declaracions són una mostra de cinisme, que no només ignora les reiterades peticions fetes des de Catalunya sinó que també denota el desconeixement absolut sobre la situació de països amb situacions lingüístiques comparables a la de la llengua catalana.

L'Estat espanyol constitueix un fet excepcional en el no reconeixement oficial de les llengües pròpies, com és el cas del català. Espanya és un cas únic dins la Unió Europea i en l'entorn de països de tradició democràtica en el tractament de les seves llengües: és l'únic país de la Unió Europea que, tot i tenir una llengua pròpia amb tants parlants com el català, o que hi representa un percentatge tant alt de parlants dins l'Estat: a) no la considera llengua oficial del país en igualtat de condicions amb qualsevol altra llengua oficial (l'única llengua oficial de l'Estat reconeguda a la Constitució és el castellà, un fet del tot sorprenent i excepcional); i b) en prohibeix la utilització en el Parlament de l'Estat que representa a tots els ciutadans.

Si analitzem la situació en països com ara Finlàndia, Suïssa, Bèlgica i Canadà, tots ells amb situacions lingüístiques comparables a la del català, observem que el que sí que és normal en les seves institucions és absolutament impensable per a l'Estat espanyol, al contrari del que afirma el senyor Mariano Rajoy.

En aquest sentit la Plataforma per la Llengua ha realitzat nombrosos estudis comparatius (que es poden consultar al web www.plataforma-llengua.cat/estudis) que de manera rigorosa i objectiva analitzen la situació lingüística de països com els esmentats. En tots els casos queda evidenciat que la situació i el tractament de la llengua catalana a l'Estat espanyol és una anomalia. Som la llengua europea més desprotegida legalment de la Unió Europea en relació al nombre de parlants.

Declaracions com les que ha fet avui Mariano Rajoy amb motiu del primer ple en què entra en vigor el nou reglament del Senat, no només són un despropòsit, sinó que denoten una absoluta ignorància, manca de sensibilitat i respecte democràtic envers la realitat lingüística de l'Estat espanyol i, sobretot, cap a la llengua catalana.

Per tot això, la Plataforma per la Llengua convida al líder del Partit Popular a informar-se abans de fer declaracions d'aquest tipus i a no fer demagògia si el que realment vol és mantenir la prohibició de l'ús i la presència de la llengua catalana en l'àmbit públic i institucional. Països com Finlàndia, Suïssa, Bèlgica i Canadà tenen un tracte lingüístic igualitari, i això en cap cas va en detriment dels seus ciutadans, sinó tot el contrari.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram