Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua considera xenòfob que el Congrés dels Diputats hagi rebutjat aprofitar la propera reforma del reglament de la UE arran de l’entrada de Croàcia per introduir-hi el català

La Plataforma per la Llengua dóna suport al manifest del eurodiputats catalans perquè el català sigui llengua oficial a la Unió Europea i demana els partits catalans que condicionin qualsevol suport a l'Estat al compromís que cap nova llengua sigui oficial a la UE si no ho és també el català. L'entitat demana unitat d'acció i coordinació entre els partits i les institucions catalanes per aconseguir que el Govern espanyol demani la inclusió del català com a llengua oficial de la Unió. Cal recordar que el català és la catorzena llengua de la UE amb més parlants i la novena amb més residents en el territori on és oficial.

La Plataforma per la Llengua vol expressar el seu suport a la iniciativa dels europarlamentaris catalans Ramon Tremosa (CiU), Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV-EUiA) en defensa de l'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea. La iniciativa ha conduït a l'aprovació d'un manifest per part del Parlament de Catalunya en què s'insta a demanar al govern espanyol l'oficialitat del català a les institucions europees, aprofitant l'obertura del Tractat que comportarà l'adhesió de Croàcia i l'oficialització de la llengua croata.

Des de la Plataforma per la Llengua es demana unitat d'acció a les forces polítiques catalanes i coordinació entre les institucions catalanes per tal que el Govern espanyol demani formalment la inclusió del català com a llengua oficial de la Unió Europea, en el moment que s'obri el Tractat europeu per ratificar la inclusió de la llengua croat.

La Plataforma per la Llengua considera xenòfob que el Congrés dels Diputats hagi rebutjat aprofitar la propera reforma del reglament de la UE arran de l'entrada de Croàcia per introduir-hi el català. Cap estat de la Unió fa servir aquest criteri discriminatori: no hi ha cap llengua a la Unió Europea que tingui més de 5 milions de parlants, o més del 10% de la població d'un estat, i que no hi sigui oficial. El català n'és l'excepció, i la responsabilitat que això passi, de l'Estat espanyol.

L'entrada de Croàcia a la UE i la reforma del reglament que comporta és una oportunitat històrica per acabar amb la situació anòmala que viu la llengua catalana a Europa. Cal recordar que la llengua catalana se situa com a la novena llengua de la Unió Europea en relació al nombre de residents en el territori on és oficial i la catorzena pel que fa al nombre absolut de parlants. L'exclusió del català a la Unió Europea no només afecta a l'ús institucional en aquest estament, sinó que té repercussions evidents en l'activitat legislativa europea que afecten les obligacions en matèria lingüística de la societat catalana.

Així mateix, la Plataforma per la Llengua demana els partits catalans que condicionin, des d'ara i fins el 2013 (any previst per a l'entrada de Croàcia), qualsevol suport als pressupostos de l'Estat o al govern de l'Estat en les properes eleccions generals, al compromís ferm i per escrit que el Govern espanyol no permetrà l'oficialitat d'una nova llengua a la Unió Europea si el català no és també llengua oficial a tots els efectes. Entenem que no és justificable el manteniment de la situació d'excepcionalitat que viu actualment la llengua catalana a Europa, i que comporta la vulneració dels drets lingüístics i la discriminació per raons de llengua de milions de catalanoparlants.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram