Notícies ← Altres notícies

"Quan veiem el got mig ple però està mig buit"

Avui la Plataforma per la Llengua presenta l'InformeCAT 2012, un recull de dades sobre la situació de la llengua catalana en tot l'àmbit lingüístic català, on es  destaquen dades sociolingüístiques generals, però també s'analitza la presència del català en àmbits com la cultura i els mitjans de comunicació, les empreses, l'ensenyament, la justícia i Internet i les noves tecnologies, entre d'altres.

Segons les dades d'aquest informe, gairebé deu milions de persones declaren saber parlar català. Aquesta xifra situa la llengua catalana en la catorzena posició de les llengües de la Unió Europea i entre les cent llengües més parlades del món.

No hem d'oblidar, però, a l'hora d'interpretar aquestes dades, una cosa és que les persones declarin saber parlar català i l'altra que el facin servir en les seves relacions quotidianes  Així, a Catalunya, el 78% dels residents consultats declara saber parlar català però el seu ús  se  situa en el 43%. A les Illes Balears, el 63% de la població de 16 o més anys declara saber parlar-lo però només un 47,5% diu que el fa servir habitualment. I al País Valencià, el 54,3% declara saber parlar català però només un 35% afirma parlar-lo a casa i un 25% amb els amics. Per tant, en alguns territoris, la diferència entre les persones que declaren saber parlar català i les que afirmen que el parlen efectivament pot superar els 20 punts percentuals. ( Autora: Carmen Pérez) [segueix llegint]

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram

Documents relacionats