Notícies ← Altres notícies

Un membre de la Plataforma per la Llengua retingut i vexat a l’Aeroport del Prat per parlar en català

El passat 7 de setembre el membre de la Plataforma per la Llengua, Bernat Gasull, retornava a Barcelona en un vol procedent de fora de la Unió Europea. Un cop arribat al control fronterer, i després de dir educadament "Bon dia" i presentar el passaport, el funcionari policial li va exigir que li digués el número de DNI en llengua castellana. El membre de l'entitat li va oferir el document i li va escriure el número en un paper, però el policia va insistir-li de manera agressiva que li digués el número en castellà.

Una vegada reiterada la negativa d'en Bernat a renunciar als seus drets lingüístics, diversos Policies Nacionals el va envoltar, mentre li dirigien comentaris despectius i amenaçadors com: "¡Estamos en España! ¡Esto no es un circo! ¡Tienes que hablar la lengua del Estado!". En els vint minuts següents els funcionaris policials van continuar vexant en Bernat perquè parlés en castellà, i ell els va respondre esmentant les lleis per les quals estan obligats a entendre'l.   

Finalment, els policies van cercar una suposada traductora i en Bernat va dir-li els números del DNI, que ella va anar traduint al castellà als agents de l'ordre. Abans de deixar-lo marxar, li van demanar altres dades com l'adreça i el telèfon mentre es deien entre ells '¿Lo tienes todo? Sí, ya tengo todos sus datos'.

La Plataforma per la Llengua vol recordar que els ciutadans tenen reconegut el dret adreçar-se oralment i per escrit en català a qualsevol organisme de l'Administració, tant la de l'Estat com l'autonòmica, a través de l'Estatut d'autonomia i la Llei de política lingüística. Per tant, l'actuació dels Guàrdies Civils de l'Aeroport de Barcelona en aquest cas ha vulnerat la legislació legal vigent.

L'entitat vol expressar un rebuig frontal davant aquesta flagrant vulneració dels drets civils i lingüístics dels ciutadans. I, al mateix temps, manifesta una profunda preocupació pel substancial increment de retencions, vexacions i, fins i tot, agressions que estan patint ciutadans a mans de les forces de seguretat de l'estat, per negar-se a renunciar als drets lingüístics i civils reconeguts en l'ordenament jurídic actual. Per últim, la Plataforma per la Llengua demana a les autoritats que prenguin les mesures necessàries per tal que aquests episodis no es tornin repetir i es garanteixin els drets lingüístics i civils dels ciutadans.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin