Notícies ← Altres notícies

L’entorn de l’Arc de Triomf de Barcelona és durant tot el dia d’avui una gran ludoteca per la joguina en català

La Plataforma per la Llengua ha engegat fa 2 hores la 9a edició de la Festa per al joc i la joguina en català, que reclama que les joguines que es regalen per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics, impresos o electrònics. Segons dades recollides per l'ONG, al mercat hi ha 700 joguines de 80 fabricants que inclouen el català, un 6% de l'oferta. El Codi de consum obliga que totes les joguines incloguin el català. La Festa ha inclòs un emotiu homenatge a Martí Gasull, i durant tot el dia aplegarà desenes d'activitats, tallers i actuacions d'animació per als infants dinamitzats per més de 150 voluntaris. El passeig Lluís Companys està ple de gom a gom i l'organització espera superar els 6.000 assistents del 2011. T'hi esperem!

El passeig Lluís Companys de Barcelona serà durant tot el dia d'avui en una gran ludoteca per la joguina en català. Fa dues hores que s'ha engegat la 9a edició de la Festa per al joc i la joguina en català, que organitza cada any la Plataforma per la Llengua i que té com a objectiu promoure i reivindicar la introducció del català en el sector de les joguines. L'activitat espera superar tots els rècords de participació. D'una banda, la previsió és que se superin de llarg les 6.000 persones que van passar per la Festa del 2011, i en aquests moments la zona de l'entorn de l'Arc de Triomf està plena a vessar de nens i nenes participant en els diversos jocs i tallers. A més, en la complexa organització i dinamització de les desenes d'activitats que s'aniran celebrant durant tot el dia hi participaran més de 150 voluntaris, una altra xifra rècord.

La Festa té com a principal objectiu reivindicar que les joguines que els infants reben cada any per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics, tant impresos com electrònics. La Plataforma per la Llengua calcula que al mercat hi ha només unes 700 joguines que incorporen la llengua catalana, una xifra encara minsa que representa el 6% del total de l'oferta que hi ha al mercat i només engloba 80 fabricants. La situació és encara més greu si tenim en compte que des del 2010 hi ha una llei vigent, el Codi de consum, que obliga que tots els productes distribuïts a Catalunya estiguin etiquetats en català. Tot i això, hi ha marques molt conegudes, com Imaginarium, Playmobil, Barbie, Borras, etc., que encara incompleixen la llei. Precisament, la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa recentment el primer web que aplega tots els jocs i joguines que hi ha en català al mercat: www.jocsijoguines.cat.

Tot i que l'objectiu de fons és el de reivindicar més català a les joguines, l'activitat té el format d'una festa infantil i inclou activitats adreçades especialment als més petits. Al llarg de tot el passeig Lluís Companys hi haurà una vintena de tallers molt diversos (lectures de contes, pinta-cares, xapes, etc.), una ludoteca i les actuacions dels grups d'animació Ulldistret i Fefé i cia. Durant tot el matí, també hi haurà instal·lats uns 50 jocs de fusta. L'actor Toni Albà finalment no ha pogut assistir a l'acte com estava previst. La vessant més emotiva de la Festa ha estat l'homenatge al fundador de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull, mort recentment: el record a Gasull ha començat amb una interpretació en violoncel d'El cant dels ocells i, tot seguit s'han enlairat al cel 100 globus blancs.

Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l'edició de 30.000 cartes als Reis d'Orient en què se'ls demana simbòlicament "poder jugar en català". Les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d'arreu de l'àmbit lingüístic.

L'acte l'organitza la Plataforma per la Llengua amb la col·laboració de l'entitat Consum Català i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'Agència Catalana de Consum, el Consorci per a la Normalització Lingüística, Abacus Cooperativa, Bon Preu, Catalunya Ràdio, el diari Ara, El PuntAvui, Vilaweb, Racó Català, Directe.cat i Cavall Fort. A més, una altra prova de la importància del voluntariat en l'organització de la Festa és el fet que la imatge gràfica d'enguany ha estat creada desinteressadament per l'il·lustrador infantil Valentí Gubianas. Per a més informació sobre la festa i sobre els jocs i joguines en català, vegeu el web: www.plataforma-llengua.cat/festajoguina. Vegeu aquí el programa d'actes.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram

Documents relacionats