Notícies ← Altres notícies

Llancem una guia d’acollida lingüística al món de l’esport amb el suport de la Fundació FC Barcelona

Destacar el paper fonamental de la llengua catalana en l'acollida a través del l'esport, exemplificant-ho amb anècdotes i casos personals d'algunes de les figures del món de l'esport. Aquest és el principal objectiu de la guia Amb el català, xuta i gooool!, que avui han presentat la Plataforma per la Llengua i la Fundació Futbol Club Barcelona. Es tracta de la primera publicació que ens parla del paper fonamental del català en l'acollida lingüística en el món de l'esport i que posa a l'abast recursos i eines per fer-ho possible. Compta amb el suport de periodistes esportius com Joaquim Maria Puyal, Antoni Bassas o Enric López Vilalta i amb anècdotes d'exjugadors com Andrey Xepkin, Gaby Cairo o Eusebio Sacristán.

Es tracta d'una guia innovadora i pionera, ja que és la primera publicació que s'ha editat que parla de la llengua i del seu foment a través de l'esport. De fet, la guia plasma per escrit tota una sèrie de continguts que ja s'estan utilitzant des de fa temps en els projectes que de la Fundació FCBarcelona duu a terme a Catalunya, així com en els tallers pràctics d'acollida lingüística que realitza la Plataforma per la Llengua i que busquen fer propostes per millorar la integració i la cohesió a través de la gestió lingüística.

La guia s'adreça a tres actors diferents implicats de manera decisiva en l'acollida i en la promoció de l'ús del català (els educadors i entrenadors, els usuaris i beneficiaris i les famílies) i els dóna eines, mecanismes i raonaments, amb l'objectiu de fomentar l'ús de la llengua catalana entre els joves que comencen a practicar qualsevol esport. També inclou un útil apartat de recursos a l'entorn de l'esport, la inclusió social i la llengua catalana.

Però el que fa diferent i molt atractiu aquest material és la implicació de diverses persones notòries vinculades al món de l'esport, des de dues vessants: la de diversos esportistes de renom que han passat per aquest procés de transició lingüística i han acabat adoptant el català en venir a practicar la seva disciplina esportiva a Catalunya, i la periodística, la dels periodistes que escriuen i parlen sobre esport. Els esportistes, tots ells exjugadors del Barça, són AndreyXepkin, exjugador del primer equip d'handbol entre el 1993 i el 2005; Gaby Cairo, exentrenador del primer equip d'hoquei patins del FC Barcelona i exjugador entre el 1993 i 2004; i Eusebio Sacristán, actual entrenador del Barça B de futbol i extècnic del primer equip i  exjugador del primer equip entre el 1988 i el 1995. Tots ells ens revelen com han arribat a parlar el català. Pel que fa als periodistes, Joaquim Maria Puyal, Antoni Bassas i Enric López Vilalta ens expliquen anècdotes que han viscut de primera mà amb la llengua i l'esport com a protagonistes.

La guia es distribuirà a través de les federacions esportives i les escoles de formació esportiva, i vol arribar als educadors i als entrenadors, als esportistes i beneficiaris de l'esport i, també a les famílies, subratllant tant els valors de l'esport com les possibilitats socials que ofereix el català. Actualment, la guia ja s'està utilitzant com a material de suport per treballar l'acollida entre els educadors i altres professionals del projecte ‘FutbolNet' de la Fundació FCBarcelona i entre els jugadors nous que arriben a la Masia.

La publicació és el fruit de la feina conjunta de la Plataforma per la Llengua i de la Fundació FC Barcelona, dues entitats que col·laboren mútuament i donen suport al paper de la llengua catalana com a vertebradora de la pluralitat lingüística de casa nostra i com a eina d'integració i cohesió socials.

  • Veieu la versió digital aquí.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin