Notícies ← Altres notícies

El cim Martí Gasull ja està registrat oficialment

L'expedició catalana Interclub de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia, el Club Excursionista de Gràcia i Madteam (en total 9 membres) ha pogut oficialitzar el nom del pic Martí Gasull al registre rus (únic registre encarregat per a la zona).

El pic Martí Gasull (5.169 m) es troba a la província d'Issik Kul, al Kirguizistan, a la zona de Borjoldoi. Va ser assolit per primer cop per una expedició russa el 2007 que el va anomenar Biely Kupol (Cúpula blanca). L'expedició catalana va fer una segona ascensió l'estiu de 2012 i va proposar d'anomenar-lo pic Martí Gasull en honor al muntanyenc i activista de la Plataforma per la Llengua mort en un accident de muntanya al Nepal al setembre de l'any passat. Un dels exploradors, Eduard Gonzàlez, va inscriure el nom de Pic Martí Gasull al Google Earth i finalment ha estat acceptat al registre oficial rus bo i conservant també el primer nom, per bé el de Martí Gasull serà el públic. La primera expedició va ésser especialment receptiva a les demandes catalanes al conèixer els motius del nom; sensibilitat compartida quan dos exploradors russos van morir el 2012 en accident de muntanya a la zona de Borjoldoi.

L'expedició catalana del 2012 va fer tres cims més amb primeres ascensions absolutes que va batejar com a Pic Tulipanski (4.826 m), Pic Mont Blanc Kirguis (4.810 m) i Pic Gran Layolu (4.901 m). El Pic Martí Gasull és el més alt dels quatre assolits. N'estan preparant un reportatge.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin