Notícies ← Altres notícies

La plaça dels Àngels de Barcelona reuneix per Sant Jordi més de 10.000 post-its pel català

Centenars de persones van passar durant la Diada de Sant Jordi per la plaça dels Àngels de Barcelona per penjar una dedicatòria pel català el dia de Sant Jordi. En total, es van enganxar més de 10.000 post-its de diferents colors, i la majoria d'ells personalitzats amb notes personals en diferents llengües, al mur de 2 x 19 metres instal·lat al centre de la plaça, que van formar el missatge "El català, llengua comuna". La Plataforma per la Llengua i 25 associacions de persones nouvingudes van impulsar aquesta activitat, que vol reivindicar el català com a eina de cohesió social i element d'inclusió per a les persones immigrades.

La iniciativa va ser conduïda per l'actor Quim Masferrer, de Teatre de Guerrilla i va comptar amb la col·laboració activa de nombrosos col·lectius de persones nouvingudes. També més de 200 persones van fer arribar el seu missatge pel català a través de l'etiqueta #postitartllengua a Twitter o bé mitjançant el blog postitartllengua.wordpress.com. Aquests "post-its digitals" també es van escriure en algunes de les notes penjades per la tarda, de manera que van formar part del mur. L'últim post-it, el més especial, es va enganxar en homenatge a Martí Gasull, fundador i ànima de la Plataforma per la Llengua. 

Després de l'acció, es va llegir el manifest ‘El català, llengua comuna'. La jornada es va tancar amb les actuacions de la Barcelona Coral Àsia, dirigit per Carles Josep Comelade i, del Taller de Músics que, sota la batuta de Vicens Martín, van musicar poemes de Salvador Espriu. Aquest concert es va programar paral·lelament dins els actes que s'estan duent a terme  en l'any Espriu.

L'activitat es va enregistrar en stop motion i tindrà com a resultat un vídeo que mostrarà el procés de creació del mural i que es difondrà uns dies més tard per les xarxes socials. L'acció ha comptat amb el suport del grup Txarango que, de forma desinteressada, ha cedit la cançó ‘Amagada primavera' per al vídeo.

Per novè any consecutiu, l'ONG del català ha promogut aquesta activitat el dia de Sant Jordi conjuntament amb les següents entitats de nouvinguts per tal de reclamar la llengua com eix vertebrador de país: Asemblea Cultural Galega de Barcelona (ACGB), Asociación de Mujeres Ecuato-Guineanas E'Waiso Ipola, Asociación Músicos por la Paz y la Integración, Associació Alamanah, Associació Catalana de Residents Senegalesos (ACRS), Associació Cultural Catalana Polonesa (ACCP), Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT), Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Barcelona (AEICB), Associació de Dones Amazigues - Tamettut, Associació de Treballadors Immigrants Marroquins a Catalunya (ATIMCA), Associació de Treballadors Pakistanesos (ATP), Casa Eslava, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centro Boliviano Catalán, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres, El Mirador dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Federación de Entidades Americanas en Catalunya (FASAMCAT), Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (FEDEBOL), Federació d'Entitats Equatorianes a Catalunya (FEECAT), Federació d'Entitats Llationamericanes de Catalunya (FEDELATINA), La Llum del Nord - Associació per a la ciutadania i cooperació entre pobles i Plataforma per la Llengua. L'acte compta amb el suport d'Abacus Cooperativa, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, FGC, Sorli discau, Pans & company, Casa Asia, Txarango, Èxits Produccions & Management, Any Espriu i diversos mitjans de comunicació.

  • Per a més informació sobre la iniciativa, visiteu el lloc web: postitartllengua.wordpress.com
  • També podeu seguir les darreres novetats sobre la campanya per Twitter, mitjançant el hashtag #postitartllengua

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin