Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua lliurarà el 29 de gener el Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa del català

El premi, que s'ha presentat avui en roda de premsa a la seu dels Amics de la Unesco de barcelona (un dels locals històrics on els membres de l'entitat es reunien als inicis de l'entitat) vol recordar la figura del fundador de l'entitat i alhora que l'exemple de la seva tasca serveixi per inspirar i reconèixer tots aquells que treballen en favor de la llengua catalana. Avui s'engega el mecanisme de participació: fins el 30 de novembre tothom podrà presentar la seva proposta de candidatura a través del formulari que podeu trobar en aquest enllaç. Posteriorment, un jurat en seleccionarà tres finalistes, i el guanyador serà escollit per vot popular. Avui també es dóna el tret de sortida als actes de celebració del 20è aniversari de l'entitat, que duraran tot un any.

A partir d'avui mateix s'engega la mecànica de participació del guardó, que es dinamitzarà per xarxes socials amb l'etiqueta #premiMartíGasull. Des d'avui i fins el pròxim 30 de novembre, tothom que ho desitgi podrà presentar la seva candidatura a través del formulari que podreu trobar en aquest enllaç. o també fent-nos arribar la proposta i una breu argumentació al correu info@plataforma-llengua.cat o per correu postal a la seu nacional de la Plataforma per la Llengua (Via Laietana 48A, principal 2a, de Barcelona). El 30 de novembre, les propostes recollides seran valorades per un jurat de set persones, que en seleccionarà tres de finalistes tenint en compte els criteris marcats a les bases del premi: les persones o entitats que optin al premi hauran de poder acreditar una trajectòria en favor de la promoció i defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana. El 8 de gener, els tres finalistes es faran públics i s'iniciarà una fase de vot popular: tothom podrà votar entre els tres finalistes a través del web http://www.premimartigasull.cat fins el 27 de gener, data a partir de la qual es tancaran les votacions i es farà el recompte final. El jurat està composat per set persones reconegudes en àmbits molt diversos: Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre.

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i un guardó creat específicament per a l'ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment i que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres. El premi, que serà possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig però també fer que l'exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

Gasull va perdre la vida al mont Manaslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansava la seva expedició. La seva mort va ocasionar centenars de mostres de suport i de condol, i diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva trajectòria en el món de l'activisme lingüístic. L'últim guardó rebut ha estat la Creu de Sant Jordi a títol pòstum atorgada per la Generalitat de Catalunya.

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram