Notícies ← Altres notícies

Més de 9.200 visites al vídeo 'Catalan and the official European Union languages'

Dijous dia 5 de desembre, Plataforma per la Llengua llançava un vídeo a la xarxa per denunciar a Europa el tracte discriminatori que ha patit el català des de l'estat espanyol, imposat per la constitució i els successius governs de l'Estat. La data coincidia amb la vigília del Dia de la Constitució, i per aquest motiu va ser escollida. El vídeo ha tingut una gran acollida a Internet, amb més de 9.200 visites. Editat en anglès, explica l'excepcionalitat del cas del català, que encara no és llengua oficial de la Unió Europea.

Aprofitant que el dia 6 de desembre, Espanya va institucionalitzar el Dia de la Constitució, la Plataforma per la Llengua recordava mitjançant un vídeo que l'espanyola és l'única constitució de la Unió Europea que no reconeix com a oficial d'estat i al mateix nivell que qualsevol altra, una llengua pròpia de les dimensions i de la vitalitat del català. A més, juntament amb la constitució búlgara, és l'única de la UE que imposa el deure de saber una llengua en el text constitucional; en aquest cas el castellà.

Pel que fa al tractament constitucional excepcional vers els ciutadans que parlen català, ni els successius governs del PP ni del PSOE no han mostrat voluntat d'equiparar Espanya als tractaments lingüístics que es reconeixen a de la resta de països de tradició democràtica. Pel que fa al PSOE, l'anomenat document de Granada, amb el títol "Hacia una estructura federal del estado", consagra els mateixos privilegis, amb el castellà com a única llengua oficial de l'estat i amb el deure de conèixer-la, sense cap previsió de retocar l'article 3.1 de la constitució espanyola, que diu: "El castellà és la llengua espanyola oficial de l'Estat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d'usar-la."

Com a exponent d'una de les moltes conseqüències d'aquest tracte discriminatori, la Plataforma per la llengua llançava dijous passat el vídeo en anglès "Catalan and the official European Union languages" que té com a objectiu explicar a Europa i al món perquè el català encara no és llengua oficial de la Unió Europea. De manera gràfica i entenedora, el vídeo explica les traves que tant el PP com el PSOE han posat per tal que el català no sigui llengua oficial de la UE. Els parlants de llengua catalana, després de 30 anys de demandes reiterades, encara no han aconseguit allò que se'ls reconeix a la resta d'europeus amb llengües de dimensions similars. D'ençà que Espanya va entrar a la UE ha calgut modificar 16 cops el reglament i en totes aquestes ocasions el govern espanyol ha bloquejat sempre l'oficialitat del català. Aquest vídeo és, de fet, una versió adaptada, revisada i traduïda d'un primer vídeo en català fet públic fa uns mesos, que podeu trobar aquí. Amb aquesta nova versió,  l'organització vol explicar a Europa i al món aquest tracte excepcional. El vídeo es farà arribar a centenars de contactes internacionals, de manera especial als estaments de la Unió Europea, inclosa la Comissió Europea i el Parlament Europeu. Com s'esmenta al final del vídeo, no és pas estrany que tants catalans reclamin un estat propi per ser reconeguts com a europeus amb els mateixos drets que la resta.

És important, doncs, que el vídeo aconsegueixi més difusió a través de les xarxes, i que el missatge arribi a tot Europa. Ja ha assolit més de 9.200 visites, però en necessita moltes més.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin