Notícies ← Altres notícies

Els partits polítics es comprometen en un qüestionari a emprendre mesures per millorar l'ús social del català

La Plataforma per la Llengua pregunta als cinc partits polítics amb representació parlamentària sobre les polítiques lingüístiques que emprendran després de l'1-N. Quatre dels cinc partits responen a les qüestions amb compromisos concrets, només el PP es nega a respondre.

Reforçar la unitat de la llengua; fer que el català sigui llengua oficial a la Unió Europea; assolir que l'etiquetatge sigui com a mínim en català en tots els productes distribuïts en l'àmbit territorial de Catalunya; acordar que totes les institucions públiques de Catalunya consumeixin productes etiquetats en català; legislar per aconseguir que les pel·lícules doblades i subtitulades al català s'exhibeixin en igualtat de condicions que al castellà...

Aquests són només alguns dels compromisos que la Plataforma per la Llengua reclama als diferents partits polítics catalans amb representació parlamentària en un extens document que l'organització els va lliurar al principi de la campanya electoral i que la majoria de partits han respost amb compromisos concrets. El document inclou 31 propostes concretes dividides en deu grans àrees. Als candidats se'ls demana que responguin a cada apartat amb "d'acord", "en desacord", "no sap" o "no respon". L'objectiu és clarificar les postures dels diferents partits polítics en relació a la seva política lingüística i aconseguir que es comprometin amb propostes concretes que posteriorment, en formar govern, hauran de portar a terme per no quedar en evidència. Dels cinc partits polítics als quals se'ls ha lliurat el document, només un (el Partit Popular) s'ha negat a respondre'l. La resposta de la resta de formacions ha estat desigual. El Partit Socialista de Catalunya, per exemple, s'ha limitat, a través d'una carta de Josep Montilla, a agrair les propostes i a fer arribar a la Plataforma per la Llengua el seu programa electoral sobre política lingüística, sense comprometre's específicament a cap de les iniciatives plantejades. El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, en canvi, ha manifestat en una carta que està d'acord amb totes i cada una de les propostes incloses en el document, mentre que Convergència i Unió i Iniciativa per Catalunya han respost pregunta per pregunta, de manera més detallada. Amb posterioritat a les eleccions i a la constitució del pròxim Govern de la Generalitat, la Plataforma per la Llengua farà un seguiment dels compromisos que han assolit els diferents partits i els hi reclamarà el compliment de les seves promeses.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram