Notícies ← Altres notícies

Més de 4.000 vots per triar el guanyador del primer premi Martí Gasull. Vine dimarts vinent a l’acte de lliurament i coneix el guanyador!

Ahir es va tancar el termini de vot popular per escollir el guanyador de la primera edició del premi Martí Gasull i Roig, i més de 4.000 persones han emès el seu vot. El guardó s'atorgarà dimarts vinent, dia 4 de febrer, en un acte el Born Centre Cultural de Barcelona. Vols saber qui ha guanyat? No t'ho perdis! Confirma la teva assistència enviant-nos un correu a premimartigasull@plataforma-llengua.cat.

Qui dels tres finalistes al premi haurà aconseguit més vots? L'Assemblea de Docents de les Illes Balears, la Viquipèdia en català o el divulgador d'Elx Joan-Carles Martí? El resultat d'aquest procés de vot popular es donarà a conèixer dimarts vinent, en l'acte de lliurament del guardó.

El premi Martí Gasull i Roig es lliurarà cada any a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana, i que, a més d'esperonar l'activisme lingüístic, pretén homenatjar i recordar la figura d'un dels seus fundadors i principal impulsor de la Plataforma per la Llengua, mort el setembre de 2012 en un accident de muntanya a l'Himàlaia.

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears es va crear a principis de 2013 en defensa d'una escola pública en català i, en concret, contra les mesures imposades pel Govern de les Illes, per relegar la llengua catalana en aquest àmbit. De manera democràtica i pacífica, aquesta plataforma ha capitalitzat el descontent d'una societat i ha mobilitzat desenes de milers de persones a les Illes per l'educació en català, un fet que ha propiciat adhesions a la seva lluita procedents d'arreu dels Països Catalans.

La Viquipèdia en català (o Viquipèdia en valencià), és l'edició de la Wikipedia en llengua catalana, la principal enciclopèdia en línia a Internet. Va néixer el 16 de març de 2001 i fou la tercera versió idiomàtica en ser creada -després de l'anglesa i l'alemanya- i la segona amb un article. Actualment compta amb més de 400.000 articles i se situa en la 15a posició a nivell mundial en nombre d'articles. Des del juny del 2013, és reconeguda oficialment l'Amical Wikimedia, organització que té per objectiu que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible en català i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible en qualsevol idioma.

Pel que fa a Joan-Carles Martí i Casanova, és un activista cabdal per a la llengua catalana de les comarques de l'Extrem Sud del País Valencià, on des de fa anys (des de 1973, ja amb només 15 anys) du a terme una activitat intensa de defensa de la nostra llengua. Fa una tasca perseverant en un dels indrets on la presència del català està més amenaçada. La seva lluita ha tingut una visió aglutinadora, sense renúncies ni dubtes terminològics pel que fa a la unitat de la llengua catalana, i ha denunciat el secessionisme i el sucursalisme lingüístic. Ha estat un divulgador excepcional de la realitat lingüística i cultural del Vinalopó i Guardamar, especialista en les parles catalanes més meridionals i president fundador d'associacions com ara El Tempir (que enguany ha fet 20 anys) i animador de la creació del Casal Jaume I a Elx.

El jurat (composat per set persones reconegudes en àmbits molt diversos: Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre) va escollir aquests tres finalistes entre 96 candidatures diferents que van presentar prop de 300 persones, i ara el guanyador també s'ha decidit en un procés de votació popular a través del web www.premimartigasull.cat. El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i un guardó creat específicament per a l'ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment i que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres. El premi, que serà possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig però també fer que l'exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

Gasull va perdre la vida el setembre de 2012 al mont Manaslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansava la seva expedició. La seva mort va ocasionar centenars de mostres de suport i de condol, i diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva trajectòria en el món de l'activisme lingüístic. Ha rebut, per exemple, la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Per a més informació, consulteu el web http://www.premimartigasull.cat/

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram