Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua analitza en un informe la política impositiva del castellà a l’etiquetatge en la legislatura de Rajoy

Constata que hi ha 180 disposicions vigents que obliguen a etiquetar i fer les instruccions dels productes en castellà a Catalunya

Des del desembre del 2011, inici de la legislatura, fins a començament del maig del 2014, el govern del PP de Mariano Rajoy ha promulgat quatre nous reials decrets on s'obliga a etiquetar en castellà i vuit més que fan referència directa a l'acompliment de disposicions que hi obliguen. També ha modificat quatre disposicions que ja obligaven a etiquetar o fer les instruccions en castellà sense aprofitar les ocasions per rectificar la política i rebaixar el caràcter impositiu únic en aquesta llengua.  Fins i tot, en el cas del Reial decret 563/2010 sobre productes pirotècnics, el 2012 es va ampliar el nombre d'articles que obliguen les empreses a utilitzar el castellà. Ara com ara, aquest reial decret conté vuit mencions al menos en castellano als articles 13, 109, 113, 144 i a les instruccions tècniques 2, 4, 8 i 15.01.

El congrés i el senat espanyol també va aprovar, el 2013, la modificació de tres articles de la Llei 29/2006 sobre medicaments i productes farmacèutics, amb tres noves imposicions als articles 15, 31 i en una nova menció a l'apartat d'infraccions sobre els productes cosmètics. També aquest 2014 es va modificar la Llei 1/2007 de consum, que més enllà de conservar l'obligació d'etiquetar al menos en castellano, n'amplia les imposicions. Aquest precepte que obliga les empreses a utilitzar al menos en castellano és ara als articles 18 (etiquetatge i presentacions de béns i serveis), 60 (contractes), 98 (contractes a distància), 99 (contractes fora de l'establiment) i 125 (garanties). A partir del 13 de juny totes les noves disposicions seran d'obligat acompliment.

El darrer reial decret aprovat aquest maig impositiu del castellà és el Reial decret 339/2014 sobre bicicletes i cicles. El castellà és obligatori en les informacions, advertiments i manuals d'instruccions en la comercialització d'aquests vehicles.

La nota positiva és que la Generalitat de Catalunya va presentar un conflicte de competències davant el Reial decret 405/2010 sobre certs etiquetatges de la llet on s'imposava el castellà. El Tribunal Constitucional va donar la raó a la Generalitat i aquest reial decret ja no és vigent.

Així, doncs, fins a principi de maig, hi ha a 180 disposicions vigents que obliguen a fer en castellà les dades de l'etiquetatge, l'embalatge,  les instruccions i els manuals d'ús de tot tipus de productes (alimentaris, medicaments, roba, industrials, electrodomèstics, joguines...). Podeu llegir l'informe aquí.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin