Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua corregix Carolina Punset: Més de 200.000 llocs de treball al País Valencià demanen la nostra llengua

La Plataforma per la Llengua critica l'actitud de la diputada valenciana Carolina Punset durant el debat d'investidura del president Ximo Puig qui, faltant completament al rigor, va afirmar ahir que el valencià no servix per a trobar feina.

L'ONG del català recorda que només al País Valencià, hi ha 186.453 (vegeu enllaç relacionat número 1) llocs de feina públics en què el valencià és considerat un requisit o un mèrit. Estes dades no inclouen totes les places de l'Administració central de l'Estat en què el coneixement de la llengua pròpia puntua ni tota la demanda de l'empresa privada, on la llengua és especialment necessària en els telecentres, l'escola concertada, el petit comerç o el sector financer (el 70% dels valencianoparlants usen la llengua pròpia en les seues relacions amb els bancs o caixes - vegeu enllaç relacionat 2) Estes dades permeten estimar que la demanda real del valencià ultrapassa de llarg els 200.000 llocs de treball que, en molts casos, són de més qualitat i estabilitat que els que demanen altres llengües.

El català, a més, servix per a trobar feina a molts valencians fora del territori autonòmic. Fa anys que les noves promocions d'empleats públics i privats a Catalunya i les Illes Balears, incorporen moltíssims valencians, que ja són el col·lectiu de procedència estatal més nombrós en nouvinguts a la ciutat de Barcelona. I és eixa utilitat la que fa que actualment 150 universitats del món estudien la nostra llengua.

Tot i que el nombre de parlants creix en termes absoluts i relatius i que és útil per trobar feina, els drets dels valencianoparlants encara no estan plenament garantits a les administracions. Davant esta realitat, la Plataforma per la Llengua està portant a terme una campanya de peticions a Ximo Puig on li demana mesures per a la garantia dels drets dels parlants i la no discriminació, demandes que abans de la campanya van fer les universitats públiques valencianes i Acció Cultural del País Valencià.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin