Notícies ← Altres notícies

Denunciem un nou intent d’imposar legalment el castellà en detriment de la nostra llengua a València

El delegat del govern espanyol en funcions al País Valencià, Juan Carlos Moragues, ha enviat un requeriment a l'Ajuntament de València perquè uns senyals de trànsit instal·lats al carrer Maria Cristina, a prop del Mercat Central, s'escriguen en castellà i no només en valencià, on són ara. La delegació del govern al·lega l'incompliment del Reial decret 6/2015 de 30 d'octubre, de la Llei de Trànsit, que imposa l'ús del castellà, i ha avançat que presentarà un recurs contenciós administratiu als tribunals, que poden decidir si hi ha un incompliment de la llei.

La Plataforma per la Llengua denuncia que tant aquest Reial Decret com el Reial decret 1428/2003 sobre el Reglament de circulació, que estableix que els panells de senyalització de les vies públiques han de figurar també com a mínim en castellà, són una mostra més d'una legislació estatal que afavoreix sempre el castellà, amb uns privilegis impositius únics fins i tot fora del seu domini lingüístic.  Aquesta normativa s'afegeix als milers de disposicions impositives del castellà i són una bona mostra de les actuals mancances democràtiques de l'Estat espanyol.

Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià,  recorda, que "des del 1983 el valencià és la llengua oficial per a l'administració pública, l'administració local i de les altres corporacions i institucions públiques". Segons el portaveu de l'ONG del català al País Valencià, "durant els vint anys de govern del PP a l'Ajuntament de València, l'executiu espanyol ha amagat els flagrants incompliments de l'ús del valencià per part de l'administració. En canvi, ara reacciona contra el valencià, quan es vol avançar cap a un ús oficial, legítim i necessari de la llengua pròpia en la societat".

El portaveu de l'entitat al País Valencià ha declarat que "el delegat ha callat quan s'ha incomplit l'ús del valencià en els mitjans de comunicació". Segons Manuel Carceller, "el govern del PP ha actuat, il·legalment, contra el dret a ser informats en valencià i contra l'obligació de les institucions de fomentar i impulsar el valencià als mitjans de comunicació social. El delegat ha callat vergonyosament davant la persecució contra TV3 i el tancament de Radiotelevisió Valenciana".

Aquest requeriment arriba després de la denuncia del sindicat Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sobre els nous senyals de trànsit instal·lats al carrer Maria Cristina, en l'entorn del Mercat Central.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin