Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua al·lega pel cas policial de discriminació del valencià a Benidorm

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha presentat al·legacions davant la Subdelegació del Govern central a Alacant i la comissaria de la Policia Nacional a Benidorm, per justificar el dret d'usar el valencià davant qualsevol funcionari públic, i també davant la policia.

Un veí de la població d'Alfàs del Pi va patir el 28 de febrer del 2017 una discriminació lingüística pel mer fet de parlar valencià a dos agents de la Policia Nacional, que realitzaven un control davant el col·legi Waldorf, al camí del Llandero, a Benidorm (Marina Baixa). Cal recordar que els agents de la Policia Nacional van demanar comprovar la targeta de la inspecció tècnica de vehicles, i el veí es va expressar en valencià. Els dos policies, amb prejudicis lingüístics i extralimitant-se en les seues funcions, li van exigir que els parlara castellà i van atacar l'ús del valencià. El veí va manifestar el dret a parlar valencià, i la resposta va ser demanar la documentació i escorcollar-lo amb les mans al vehicle, en presència d'alumnes i pares.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha presentat al·legacions davant la Subdelegació del Govern central a Alacant i la comissaria de la Policia Nacional a Benidorm, per justificar el dret d'usar el valencià davant qualsevol funcionari públic, i també davant la policia. Carceller considera que «els policies nacionals, en el cas de Benidorm, han actuat amb prejudici contra el valencià. Des de la Plataforma per la Llengua demanem a tots els cossos de seguretat de l'Estat, en tant que funcionaris i servidors públics, respecte per les llengües de l'Estat Espanyol». En les al·legacions, la Plataforma per la Llengua demana que s'arxive i quede sense cap efecte legal l'acta-denúncia 1326661 de la Direcció General de la Policia, pel fet ocorregut al camí del Llandero de Benidorm.

El portaveu de l'ONG del català al País Valencià ha recordat «qualsevol ciutadà té sempre el dret d'usar el valencià oralment i per escrit, i òbviament també davant un policia nacional. Negar el dret d'expressar-se en valencià és contrari a la Llei 4/1983, d'Ús i Ensenyament del Valencià, que a més determina que no es pot produir cap forma de discriminació, ni exigència de traducció al castellà». A més, cal recordar que el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, va assegurar el proppassat mes de gener que «els cossos policials tenen un protocol que respecta el dret que tenen els valencians d'expressar-se indistintament en valencià i en castellà» i que quan els agents no entenguen el català es farà ús d'un altre agent que sí que parle la llengua pròpia.

Entre les diverses normatives que avalen que un ciutadà parle valencià a un funcionari públic com és un policia cal destacar la Llei 39/2015, del Procediment administratiu comú de les administracions publiques, que inclou el dret d'«utilitzar les llengües oficials al territori de la seva Comunitat Autònoma». A més, el règim disciplinari del Cos Nacional de Policia indica en l'article 7 que cal evitar «Tota actuació que supose discriminació per raó d'origen, de raça o ètnia, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement, veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social»

Manuel Carceller ha recordat que «el Consell de Ministres del Consell d'Europa, en les seues darreres recomanacions, ja advertí Espanya que cal prendre mesures per assegurar que l'administració central de l'Estat dispose de personal que puga atendre els ciutadans en la llengua pròpia del seu territori. El cas de Benidorm és un nou exemple més de discriminació institucionalitzada».

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin