Notícies ← Altres notícies

Hisenda retira el català dels manuals i l’atenció telefònica per fer la declaració de la renda

L'Agència Tributària segueix donant un tracte desigual als parlants de les diferents llengües i augmenta els obstacles per fer ús del català en els tràmits més comuns publicant els seus manuals pràctics exclusivament en castellà

L'Agència Tributària Espanyola redueix cada vegada més el respecte pels drets lingüístics dels catalanoparlants. En plena campanya per a la declaració de la renda del 2016, i després de les queixes que diversos contribuents han fet arribar a la Plataforma per la Llengua, l'ONG del català ha pogut constatar que l'administració tributària de l'Estat ha publicat ara els manuals pràctics de la renda i el patrimoni exclusivament en castellà, a diferència dels anys anteriors, quan aquest document es podia trobar també en català. L'entitat ha comprovat que el telèfon de la campanya de la renda d'enguany (901335533) no ofereix en la locució inicial la possibilitat de ser atès en català, tot i que en anys anteriors, s'oferia la possibilitat però no es respectava com vam denunciar l'any 2015. A més, molts ciutadans catalanoparlants encara reben els esborranys d'Hisenda en castellà, així com les seves comunicacions i notificacions, tot i que en molts casos han demanat explícitament que volen fer ús del català i, de fet, fins l'any passat el rebien en la llengua desitjada.

Fa dos mesos, la Plataforma per la Llengua ja va denunciar que Hisenda havia eliminat el català de dos models de pagament de l'IVA per «raons d'economia i oportunitat», i de l'impost sobre el valor afegit i ara s'hi suma el fet que tampoc té disponible en català el manual per fer aquest tràmit. Les versions impreses d'aquests manuals que es poden trobar a les oficines d'Hisenda a Catalunya des de fa setmanes, tampoc són disponibles en la llengua del país.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin