Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua exposa a les institucions europees la situació de la llengua catalana

La representant de l'ONG del català a l'Alguer participa en unes jornades de treball amb eurodiputats per col·laborar per millorar els resultats dels processos legislatius comunitaris pel que fa a la llengua

Una delegació de la Plataforma per la Llengua del 24 al 26 d'octubre ha participat a unes jornades de feina a Estrasburg amb l'objectiu d'obrir línies de treball amb les institucions europees per aconseguir més protecció del català en  els procediments legislatius de la UE i per millorar el seu estatus legal a Europa. Diversos representants de l'entitat han tengut contactes amb representants del Consell d'Europa i amb eurodiputats per expondre lo treball que fa l'entitat i comprendre la voluntat de col·laborar per millorar els resultats dels processos legislatius comunitaris. La delegació era formada del president de l'entitat, Òscar Escuder, acompanyat de la directora, Neus Mestres, i de diverses persones de l'executiva, entre les quals Irene Coghene, representant de la Territorial de l'Alguer.

Durant los encontres amb els diputats, entre els quals Nils Torvalds, Helga Stevens, Matt Carthy, Mark Demesmaeker i Izaskun Bilbao, s'ha parlat de les discriminacions lingüístiques que pateixen los catalanoparlants a l'hora d'adreçar-se a la Comissió Europea i de la situació política de Catalunya, per la qual han mostrat solidaritat, essent contra la repressió i els empresonaments recents.

Lo dia 26, lo President de la Plataforma ha comparit davant de l'Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu. Als eurodiputats, Escuder ha evidenciat que el català és una llengua que té més de 10 milions de parlants en 3 estats de la UE, de manera que "no és pròpiament una llengua minoritària sinó que és una llengua minoritzada", perquè en àmbits com internet o els mitjans de comunicació és una llengua forta i és la 14a llengua de la UE en número de parlants.

Òscar Escuder ha demanat als eurodiputats que treballin per permitir que el català pugui ésser emprat davant de la Comissió Europea i que facin pressió amb el president Antonio Tajani per poder emprar aquesta llengua a l'eurocamera. A més, ha demanat que col·laborin amb la Plataforma per Llengua en el seguiment de procediments legislatius que puguin afectar l'estatus jurídic del català. Lo president de la Plataforma per la llengua ha fet referència a la situació de fragilitat que els drets civils viuen a Catalunya, a causa de la repressió que els poders de l'estat apliquen contra els moviments a favor del dret a decidir, com l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

L'associació ha comunicat als eurodiputats la necessitat que ajudin amb allò que puguin per fer saber que Espanya té, al segle XXI, presoners polítics i que donguin suport al sou alliberament."Els eurodiputats ens traslladen que són conscients que l'Estat espanyol té a la presó persones que no han comitit ningun delicte, sinó eren a cap de moviments socials forts", ha acabat Escuder.

A la fotografia, feta al final del discurs amb la imatge de petició de llibertat dels Jordis, són presents los representants de la Plataforma per la Llengua i el president de l'Intergrup, l'eurodiputat Josep Maria Terricabras.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin