La Plataforma per la Llengua es mobilitzarà amb altres entitats i formacions polÃtiques per a demanar la nul·litat del requeriment de la Delegació del Govern espanyol que exigeix a l'Ajuntament de Bellreguard que canvie els senyals de trà nsit al castellà . L'ONG del valencià considera que l'ús del valencià als senyals de trà nsit al municipi està legitimat per l'oficialitat de la llengua, en un municipi de predomini lingüÃstic valencià . La concentració serà aquest divendres 2 de març, a les 19 hores, a la porta de l'ajuntament
Tal com assenyala el manifest de la convocatòria, Bellreguard és un poble on "parlen, pensen, estimen i es relacionen en valencià ". Per això, la Plataforma per la Llengua anima a participar en la mobilització per a defensar el dret a viure plenament en valencià . A més, l'entitat recorda que la Delegació del Govern comet l'error procedimental de demanar el canvi als senyals de trà nsit a la ciutat de València, no a Bellreguard.
L'ús del valencià als senyals de trà nsit és una aplicació directa de l'article 49 de l'Estatut d'autonomia, que atorga a la Generalitat Valenciana competència exclusiva sobre les carreteres, camins i vies urbanes que transcorren Ãntegrament dins el territori de la comunitat autònoma. No existeix un dret a incomplir les disposicions de trà nsit, expressades en valencià , perquè el significat dels dibuixos o pictogrames dels senyals de trà nsit és clar i s'ha de respectar. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua recorda la legitimitat de l'ús de les llengües pròpies, perquè ningú no pot ignorar el significat d'un senyal o norma de circulació.
El Tribunal Constitucional, en la sentència 74/1989, ha afirmat que les competències sectorials de l'Estat no poden "convertir-se en un obstacle que bloquege o buide la competència que sobre la norma lingüÃstica té la comunitat autònoma". A més, el tribunal aclareix que "l'exercici de la competència autonòmica de normalització lingüÃstica per força ha d'incidir en matèries també esmentades per altres competències titulades reservades a l'Estat".
Aixà mateix, la Plataforma per Llengua considera que la imposició de la delegació de govern central a València atempta contra la Carta europea de les llengües regionals o minorità ries, ratificada per Espanya, perquè subordina els drets d'una llengua pròpia, impedint l'existència de textos que conformen el paisatge lingüÃstic urbà redactats únicament en valencià . Aquesta imposició dona a entendre, falsament, que els textos en valencià han d'anar acompanyats d'una altra llengua per a la seua eficà cia jurÃdica.