Notícies ← Altres notícies

Manifestació pel dret a decidir sobre les infraestructures catalanes

Amb el lema "Som una Nació i diem PROU! Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestructures!", la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) convoca una manifestació unitària i plural, aquest dissabte dia 1 de desembre. La Plataforma per la Llengua, entitat adherida a la PDD, convoca a participar a la manifestació i reclama la plena utilització del català per part de les empreses i administracions que gestionen les infraestructures catalanes.

Les infraestructures del país no parlen català:

 1. Molts dels serveis oferts per RENFE, AENA no inclouen el català, com per exemple l'atenció telefònica o presencial al client, part de la megafonia i informació impresa, els bitllets, la majoria dels serveis electrònics, les versions en català dels webs són parcials, etc.
 2. El setembre del 2007, la Plataforma per la Llengua va denunciar públicament la desatenció i discriminació de FECSA-Endesa cap als usuaris que realitzaven les queixes i demandes en català.
 3. Pel que fa a l'ús normatiu de la toponímia a les infraestructures catalanes, tant AENA com el Ministeri de Foment van expressar el maig del 2006 a la Plataforma per la Llengua la seva negativa a catalanitzar els topònims situats a Catalunya que fan referència al País Valencià, Illes, Franja de Ponent i Catalunya del Nord.

La Plataforma per la Llengua considera que l'impediment principal per normalitzar la toponímia i l'ús del català en les infraestructures a Catalunya és la manca de voluntat del Govern Espanyol, que ha expressat reiteradament la seva negativa a complir el Decret 78/1991 de la Generalitat de Catalunya sobre l'ús de la toponímia en la xarxa viària i tampoc respecta la toponímia catalana als aeroports. La Plataforma per la Llengua, davant d'aquesta negativa, creu que el dret a decidir dels catalans sobre les infraestructures catalanes pot solucionar aquest greuge lingüístic i és per això que convoca a la manifestació de dissabte 1 de desembre, que s'iniciarà a les 5 de la tarda a la Plaça Catalunya de Barcelona.

Per a més informació:

 1. Estudi sobre la retolació dels topònims a les carreteres catalanes (2006).
 2. El Ministeri de Foment es nega a respectar els topònims en català de la franja de Ponent, Catalunya Nord i País Valencià en les carreteres i aeroports.
 3. La Plataforma per la Llengua denuncia diversos casos de discriminació lingüística de FECSA-ENDESA.

Comparteix

 • Twitter
 • Facebook
 • Google+
 • Linkedin
 • Whatsapp
 • Telegram