Notícies ← Altres notícies

Mor el pintor Josep Guinovart, col·laborador de la Plataforma per la Llengua

El pintor Josep Guinovart ha mort avui, a 80 anys, a casa seva. Artista polifacètic i inclassificable, Guinovart es troba entre els pintors catalans més prestigiosos del segle XX. El 2003 va fer per encàrrec de la Plataforma per la Llengua una litografia que va cedir a l'organització.

Nascut a Barcelona el 1927, Josep Guinovart i Bertran s'introduí en el món de la pintura treballant al taller familiar com a pintor de parets. Estudià a l'Escola de Mestres Pintors, a l'Escola d'Arts i Oficis i a les classes del FAD. A finals dels anys 40 i principi dels 50, uns anys de renovació artística a Catalunya, començà a tenir un prestigi consolidat: participà en els salons d'Octubre, del Jazz i "de los Once"; col·laborà a "Dau al Set" i realitzà, entre d'altres, el mural de l'edifici de la Barcelonesa de Coderch. També participà en diverses biennals hispano-americanes.

El seu traç pictòric té diverses etapes: una de primerenca, amb temes simples de caràcter popular i amb una intenció social; una altra on deixa la representació i busca un nou llenguatge mitjançant la valoració de la matèria per incidir en la realitat; l'etapa informalista; la recuperació del dibuix; etc. Durant els anys 70 i 80 Guinovart realitzà diverses ambientacions tridimensionals a gran escala per a museus i biennals. La seva obra, en definitiva, sempre ha estat sotmesa a un procés constant de renovació.

Dèiem que Guinovart era un artista polifacètic: fa pintura de cavallet, dibuixos, murals, obra gràfica, il·lustracions, decoracions de teatre, escultures, tapissos, etc. El seu art, àmpliament conegut a través de nombroses exposicions, és un dels més vius i rellevants del segle XX.

Entre els premis que va rebre, hi destaquem el Ciutat de Barcelona (1981), el Premio Nacional de Artes Plásticas (1982), el Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat (1990) i el Premi de l'Associació de Crítics d'Art (1999). El 1992 féu donació d'un conjunt de peces a l'Espai Guinovart, a Agramunt, que s'inaugurà el 1994. En els darrers anys s'han multiplicat les exposicions antològiques sobre la seva obra i també els homenatges.

L'octubre del 2003 Josep Guinovart col·laborà amb la Plataforma per la Llengua mitjançant la realització d'una litografia, que ja es va exhaurir, que cedí a l'organització. La presentació de la litografia, que coincidia amb la celebració dels 10 anys de l'entitat, es va fer al Museu d'Història de Catalunya.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram