Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua demana l'ús del valencià a l'APP de la Fira de Tots Sants de Cocentaina

Arran de la queixa d'un soci de l'entitat, l'ONG del valencià va fer la petició a l'Ajuntament i ara es congratula que l'APP ja està disponible en la nostra llengua

La Plataforma per la Llengua País Valencià ha demanat a l'Ajuntament de Cocentaina que l'aplicació oficial APP per a telèfons mòbils de la Fira de Tots Sants de Cocentaina, declarada d'Interés Turístic Nacional, siga en valencià. Arran de la queixa d'un soci, l'ONG del valencià va fer la sol·licitud, i ara es congratula que el valencià ja estiga disponible en l'aplicació. La petició forma part de la campanya "Amb tot el dret del món", que demana a tots els ajuntaments valencians l'ús de la llengua pròpia, el valencià, com a idioma preferent de la comunicació pública.

Des de l'entitat es considera que l'opció en valencià de les pàgines webs i de les xarxes socials dels ajuntaments on el valencià és llengua pròpia ha de ser la primera informació que es trobe la ciutadania. La promoció de l'ús normal i oficial del valencià és un deure legal, d'acord amb la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià i l'Estatut, i la Plataforma per la Llengua considera que també és "una responsabilitat pública superar la desigualtat lingüística de l'ús del valencià respecte del castellà". L'entitat afirma que la normalització del valencià a les pàgines oficials, a les xarxes o a les aplicacions dels ajuntaments ha de ser general a tots els municipis del País Valencià.

A la demarcació d'Alacant l'ús del castellà per defecte és alt a pàgines web de poblacions notablement valencianoparlants, a les comarques del Comtat i de la Marina Alta. I l'ús del valencià és baix a molts municipis de l'Alacantí, les Valls del Vinalopó o la Marina Baixa. Cal destacar, en negatiu, que hi ha també poblacions de l'interior que fan poc ús públic de la llengua pròpia, com ara Ibi, on la versió del web en valencià no té continguts traduïts. També els ajuntaments de Busot i de Novelda usen només el castellà al Facebook corporatiu, i quasi la totalitat de la cartelleria dels actes públics de Guardamar del Segura és en castellà.

Per a millorar la insatisfactòria realitat en l'ús de la llengua pròpia a les xarxes, la Plataforma per la Llengua demana una conscienciació i implicació dels ajuntaments en pro del compliment de la legalitat, i una tasca més activa a favor de l'ús del valencià en l'administració i en la comunicació de cada entitat municipal, en la retolació i en la cartelleria públiques.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin