Notícies ← Altres notícies

València, Gandia i Castelló acullen amb èxit les cançons alguereses de “Mans manetes”

Deu minyons de l'Alguer amb artistes valencians com Pau Alabajos han cantat als concerts promovits de la Plataforma per la Llengua

"Compartim la mateixa llengua, però amb diferents denominacions", evidencien de l'entitat

Una delegació institucional algueresa, precedida de la directora de l'ONG del català, ha participat a les visites institucionals a les Corts Valencianes i a la Universitat de València

El concert Mans Manetes, promovit de la Plataforma per la Llengua, és arribat a València, Gandia i Castelló. Són estats tres concerts que són servits per acostar i reforçar les relacions entre l'Alguer i el País Valencià, en àmbit institucional, acadèmic i cultural. Els valencians han pogut gosar de la cultura de l'illa gràcies a les cançons tradicionals i al cor de minyons, veros protagonistes dels concerts, acompanyats d'un públic numerós i entusiasta. Mentres los minyons i les famílies han pogut visitar diferents ciutats valencianes i aprendre calqui cosa endemés dels territoris del domini lingüístic.

Els concerts valencians donen continuïtat a un projecte nat amb l'objectiu d'ofrir a les noves generacions d'algueresos - que usufrueixen a escola d'un ensenyament sense continuïtat en llengua - un producte cultural que pugui homatjar la pròpia cultura. "Compartim la mateixa llengua però amb denominacions diferents i repartida entre quatre estats europeus perquè, la nostra, és una llengua internacional de més de 10 milions de parlants", recorda el delegat de la Plataforma per la Llengua del País Valencià, Manuel Carceller.

Per això, aprofitant de l'ocasió, una comitiva algueresa formada de Salvatore Mulas (Fundació Alghero), Raniero Selva (assessor a les Polítiques Ambientals) i Irene Coghene (delegada de l'entitat a l'Alguer) i precedida de la directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres i Manuel Carceller (lo delegat valencià) ha participat a dues visites institucionals de primer orde: una amb el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i una altra amb Carles Padilla i Rafael Castelló, respectivament vicerector d'Internacionalització i Cooperació i director del Servici de Política Lingüística de la Universitat de València.

Quant als concerts, se basen sobre llibre-disc Mans manetes. L'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons, que la Plataforma per la Llengua ha promovit ja un any fa, i del qual són estats distribuïts 8.000 exemplars a les escoles alguereses. Artistes de tot el territori lingüístic han participat en el projecte del principi, com també han fet en els diferents concerts que han fet al País Valencià.

Així, Pau Alabajos, Mireia Vives i Borja Penalba -amfitrions de l'espectacle- i Meritxell Gené i Carles Belda han col·laborat amb Marc Serrats i Claudio Gabriel Sanna, ànimes del projecte, per poder portar l'Alguer a les terres valencianes. El grup de musicistes excepcionals arribat de la ciutat de la Sardenya és format, a més de Serrats (veu i guitarra) i Sanna (veu i mandola), d'Àngel Maresca "lo Barber" (veu i guitarra), Salvatore Maltana (contrabaix), Dario Pinna (violí) i Paolo Zuddas (percussió).

Quant als solistes infantils, los minyons són Sophia Cadoni, Michele Calaresu, Viola Chiavetta i Matilde Giaimis. Amb la coral formada de Bianca Arras, Carla Carboni, Anita Maltana, Alessandro Meraglia, Marta Motzo i Alessia Paddeu han robat lo cor al públic i han encantat grans i petits.

Després de la visita valenciana, Mans manetes continuarà el sou trajecte a Cassà de la Selva (Girona), lo divendres 16 novembre, per participar al festival Càntut, on també se projectarà el documentari L'Alguer: un pentagrama com un carrer, produït de Roger Cassany durant la producció dels primers concerts.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin