Notícies ← Altres notícies

Els alumnes dels instituts de l’Eix Besòs aprenen a cantar glosa i rap en català

Al Baix Besòs, el català amb ritme! Amb aquest títol, la Plataforma per la Llengua ha estat portant el rap, la glosa i la rumba als instituts de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona aquests darrers mesos

D'una banda, el raper sabadellenc Nel·lo C acosta el gènere del rap als instituts, que amb el seu missatge integrador i de foment de la diversitat es fica els alumnes a la butxaca en un moment. De  l'altra, el glosador Carles Belda, amb l'acompanyament musical a la guitarra de Rafalito Salazar, escampen entre els joves la tècnica del cant improvisat amb una fusió de rumba catalana. El que han fet els alumnes ha estat aprendre a fer rimes, musicar-les i cantar-les, tant en un context com en l'altre, però des de punts de vista diferents, sempre amb la llengua catalana com a eina de cohesió social.

Pel que fa a la glosa, els dos artistes desenvolupen un taller de glosa d'una hora que serveix perquè els alumnes hi tinguin un primer contacte i aprenguin les tècniques principals del glosat. Es tracta d'una activitat transformadora dins les aules, en què els joves s'animen de seguida a glosar i a cantar, tot desenvolupant aspectes com la creativitat, la capacitat d'improvisació i el sentit del ritme. Amb els tallers de glosa, l'ONG del català té l'objectiu de recuperar i promoure aquesta tradició popular i convertir-la en una eina de cohesió entre els joves. Amb aquesta intenció, i en coordinació amb l'Associació Cor de Carxofa, l'entitat ha posat en marxa la web d'Eduglosa, que és un espai de formació i foment del glosat que ofereix recursos didàctics i eines educatives de la glosa aplicats a l'ensenyament. A més, aquest recurs també s'ofereix als centres juntament amb els tallers per tal de difondre la tècnica de la glosa.

Paral·lelament, els tallers de rap són una activitat que porta a terme la Plataforma per la Llengua per tal de fomentar l'ús del català com a eina de cohesió social. Els joves practiquen l'art de la improvisació amb el cantant sabadellenc Nel·lo C. Al principi l'artista projecta uns quants videoclips seus per tal que els alumnes en vegin exemples i connectin amb ell. Després, en grups, creen unes quantes rimes en català sobre diferents temes i finalment les canten davant de tothom amb una base de rap. Durant aquesta activitat, els joves poden desenvolupar aspectes com ara la creativitat, la capacitat d'improvisació i el sentit del ritme.

Al Baix Besòs, el català amb ritme! és una activitat que porta a terme la Plataforma per la Llengua per fomentar l'ús del català i que pugui ser una eina de cohesió social. L'activitat es fa amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Badalona.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin