Notícies ← Altres notícies

La Generalitat multa una immobiliària per catalanofòbia

La Direcció General de Comerç multa Barcelona Selecta després que la Plataforma per la Llengua emprengués accions legals contra aquesta immobiliària l'abril del 2018 per discriminar i vulnerar els drets dels consumidors

L'ONG del català remarca la importància de denunciar casos com els que va patir la cantautora Montse Castellà perquè la catalanofòbia no quedi impune

La clienta va relatar ser vexada per part de l'administrador de la immobiliària: "Me cago en ti, mala puta, y en tu idioma catalán"

L'empresa va reconèixer la denegació de l'atenció i ha acceptat pagar

La Direcció General de Comerç confirma l'expedient sancionador a Barcelona Business Society (Barcelona Selecta), la immobiliària que, segons va relatar la cantautora Montse Castellà en un article d'opinió al diari El Nacional, va insultar-la com a clienta per parlar en català i va coaccionar una treballadora perquè no donés atenció en la nostra llengua. Després que la Plataforma per la Llengua presentés una denúncia davant la Direcció General de Comerç, el cas ha acabat amb la imposició d'una multa de 1.600 euros per l'incompliment de l'article 8.3 de la Llei de comerç, serveis i fires, que estableix l'obligació per a les empreses de garantir l'atenció oral als consumidors que s'expressen en català. L'empresa va reconèixer la denegació d'atenció en un comunicat web i ara accepta pagar.

Montse Castellà va contactar amb el servei d'atenció a les discriminacions lingüístiques de la Plataforma per la Llengua després que en una trucada telefònica se li exigís parlar en espanyol: "¿Por qué no me hablas en español si se puede saber? No tengo por qué entender el catalán". L'afectada, ha relatat que després de canviar de llengua, va ser insultada en assentir amb un "d'acord" a un dels comentaris de la persona que l'atenia. L'administrador de Barcelona Selecta va etzibar-li, aleshores: "¿Por qué vienes aquí a tocar los cojones y hablarme en catalán con la de inmobiliarias que hay en Barcelona?", i va afegir: "me cago en ti, mala puta, y en tu idioma catalán", "no tengo por qué perder el tiempo contigo, mal educada de mierda", "asquerosa catalana".  

Poc després, Barcelona Selecta va admetre públicament que es va negar a atendre la clienta en català a través del seu web. En una nota -únicament redactada en castellà- va admetre tres aspectes que vulneren la Llei de política lingüística i un de la Llei 18/2017, de comerç, serveis i fires. A més, en la mateixa nota, l'empresa considerava que aquelles persones que se'ls adrecen en català estan obligades a parlar en castellà quan Barcelona Selecta els contesta en castellà. Altrament, s'entén que, segons ells, són consumidors mal educats amb l'empresa.

La Plataforma per la Llengua va denunciar aquestes pràctiques discriminatòries davant l'Agència de Consum de Catalunya i també va informar dels fets l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona.

Des de l'ONG del català celebrem que la Direcció General de Comerç hagi pres mesures sancionadores davant d'aquest cas. Els casos de catalanofòbia no poden quedar impunes i, per aquest motiu, l'entitat treballa per aconseguir que les administracions de tots els territoris de parla catalana apliquin un pla de xoc per aturar-les (www.proudecatalanofobia.cat).

Així mateix, recordem la importància de denunciar aquests casos. Des del 2007 l'entitat ha recollit més de 158 casos de discriminacions greus per catalanofòbia i, any rere any, recopilem centenars de queixes de consumidors que no veuen garantits els seus drets lingüístics, tant a l'àmbit públic com al privat. Per a contactar amb el nostre servei d'atenció a les discriminacions lingüístiques podeu emplenar el formulari del web del servei de queixes de la Plataforma per la Llengua o trucar al 93 321 18 03.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin