Notícies de Plataforma per la Llengua ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua demana l’ús del valencià en tots els rètols de l’autovia de València V-21

La Plataforma per la Llengua ha demanat oficialment a la Direcció General de Carreteres de l'Estat que la retolació viària de l'autovia de València V-21 s'instal·le en valencià perquè ara apareix, en diversos casos, de forma monolingüe en castellà. 

Segons Manuel Carceller, delegat de la Plataforma per la Llengua del País Valencià, en l'autovia V-21 que uneix València i Sagunt i que forma part de l'Autovia del Mediterrani, hi ha mostres d'incompliment de les normes que protegeixen l'ús oficial de la llengua pròpia.

Segons s'explica des de l'entitat, l'oficialitat del valencià en l'àmbit estatal és avalada per l'article 138 del Reial decret 1428/2013, pel qual es va aprovar el Reglament general de circulació: «Les indicacions escrites que s'inclouen o acompanyen els panells de senyalització de les vies públiques, i les inscripcions, han de figurar en idioma castellà i, a més, en la llengua oficial de la comunitat autònoma reconeguda en l'estatut d'autonomia respectiu, quan el senyal estiga situat en l'àmbit territorial d'aquesta comunitat. Els nuclis de població i els altres topònims s'han de designar en la denominació oficial i, quan calga a l'efecte d'identificació, en castellà».

Tal com afirma el portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, el Reglament general de la circulació determina que la retolació informativa de les carreteres i autopistes de titularitat estatal del País Valencià hauria de ser en valencià. En l'autovia V-21, en l'accés pel nord i pel sud de València, només apareix el senyal en castellà de «Red de Carreteras del Estado». Cal retolar correctament, en tots els senyals de trànsit, el nom de la capital amb l'accent, «València». Ara mateix, apareix en castellà la informació complementària de rètols com «Atención camiones. Ordenanza de circulación». Tots els fets descrits no s'ajusten a la legalitat, i des de Plataforma per la Llengua demanem que el valencià s'implante definitivament en la retolació de l'autovia V-21, entre València i Sagunt.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin