Notícies ← Altres notícies

Carta oberta a Martí Gasull i Roig 2019

Carta del president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder

Un any més, ens retrobem el 23 de setembre, Martí. 7 anys sense veure't.  Però un any més sense veure't no vol dir sense tenir-te present ni sense pensar en tu, prou que ho saps!

Un any més t'explico què ens ha passat i què hem fet a la Plataforma per la Llengua i la meva visió resumida de com tenim el país.

D'entrada, vull dir-te que l'entitat que vas parir ha celebrat el 25è aniversari en un estat de forma excepcional: hem fet dinars populars arreu dels territoris de parla catalana i estem a les portes dels 20.000 socis! Recordes quan pensàvem que tenir-ne 10.000 ens assegurava la pervivència de l'entitat? Doncs hem doblat la xifra i no volem parar, perquè el català encara necessita el nostre impuls per tenir el reconeixement que es mereix.

Hem acabat d'impulsar la presència a tots els territoris del domini lingüístic, consolidant la territorial de les Illes Balears. A l'Alguer, després de l'aprovació de la nova llei d'ensenyament que reconeix el dret a rebre'l en alguerès, ens hi posem a fons per garantir que aquesta normativa es compleix i la llengua arriba a totes les aules i a tots els infants de la ciutat.

També hem aconseguit millores en la situació del català a Hisenda, a grans botigues, en algunes marques de cotxes i motos, en centres sanitaris, etc. I, malgrat això, queda encara molta feina per fer. Continuem recollint els casos de discriminacions lingüístiques i denunciant la catalanofòbia mentre veiem que les administracions fan coses, però no fan prou per assegurar els nostres drets i que tothom tingui un accés normal a la llengua.

Un any més, vam organitzar el Concurs Tísner de jocs per a alumnes de 5è i 6è de primària, la darrera edició amb alumnes del País Valencià i per a la propera ja amb les escoles de tot el domini lingüístic.

També vam organitzar els Premis que duen el teu nom, que van tornar a ser un èxit i van aplegar nombroses personalitats en un acte emotiu que va servir per premiar Som Energia i Maria del Mar Bonet.

Dues coses més per acabar el petit resum de l'any de l'entitat: d'una banda, a fi de potenciar les parelles lingüístiques, hem llançat l'Apparella't, una aplicació per a mòbils que facilita trobar parelles lingüístiques. I, de l'altra, al mes de març vam fer una exposició al Parlament Europeu on es donava a conèixer la situació del català, The catalan language, amb les seves característiques, fortaleses i amenaces. Cada cop estem més presents a l'exterior per explicar la realitat i la força de la llengua catalana.

Falten moltes coses, perquè la feina que fem a la Plataforma per la Llengua no s'acaba, però seria massa llarg. Aquests serien els principals fets.

Ara et faig cinc cèntims de què ha passat al país. D'una banda, ha estat període electoral: hem tingut eleccions municipals, autonòmiques a les Illes i al País Valencià, regionals a Sardenya, estatals a Espanya i europees. Quasi res! A les Illes i al País Valencià els governs es mantenen, esperem que continuïn i millorin les polítiques envers la situació de la llengua en tots els àmbits. A Espanya, caldrà repetir-les, ja que no han estat capaços de posar-se d'acord per formar govern. A Europa, un frau: 3 eurodiputats electes catalans no poden exercir, espero que de moment, per la repressió de l'Estat espanyol: el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i el conseller Comín romanen votats pel poble i alhora vetats per Espanya. La democràcia no és això! Veurem què diuen els tribunals europeus.

I com a fet destacat d'enguany: la celebració del judici als dirigents polítics i socials del procés d'independència, entre ells la Carme Forcadell. Tots ells estan injustament empresonats de manera preventiva des de fa massa temps i a l'espera de la sentència del tribunal. Tothom dona per fet que serà condemnatòria. Veurem què i com responem... Això t'ho hauré d'explicar l'any que ve. Una abraçada al cel, Martí!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin