Notícies ← Altres notícies

Aquest 9 d’Octubre, defensem la llengua!

Com cada any, la Plataforma per la Llengua del País Valencià fa una crida a la participació en la manifestació que ha convocat la Comissió 9 d'Octubre amb el lema "El País que volem".

La Plataforma considera que el poble valencià ha de donar una resposta exemplar als atacs que estem patint dia rere dia als nostres drets socials, laborals, ecològics i, com no, lingüístics. Just ahir s'exemplificava una vegada més que el govern central, a través de l'advocacia de l'estat, continua atacant la nostra llengua, no deixant que s'utilitze el valencià amb normalitat en l'administració pública i entre els governs de territoris de la nostra llengua, com ho són Catalunya i les Illes Balears.

El manifest publicat per la Comissió 9 d'Octubre destaca que "hem aconseguit l'aprovació d'algunes lleis i iniciatives, malgrat els entrebancs del Govern de l'Estat, del TSJ i del Tribunal Constitucional, que ens han permès d'avançar en drets, llibertats i igualtat" i ho exemplifica amb algunes mesures que el govern de la Generalitat ha pres, també, en matèria de drets lingüístics com ara "la recuperació de la ràdio i televisió valencianes, la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics, el Consell Social de les Llengües (...), per citar-ne alguns".

Tanmateix, el manifest deixa clar que "encara hi ha pendent l'aprovació de la competència lingüística per a l'accés a la funció pública, la fi de la censura de TV3, una Llei Valenciana d'Educació, una Llei d'Igualtat Lingüística, una veritable vertebració territorial, un nou model productiu sostenible, integrat al territori i amb projecció de futur, desenvolupar l'atenció primària de salut, la reforma de la Llei Electoral suprimint la barrera del 5%... El nostre Consell Valencià té l'obligació de denunciar el deute il·legítim i el deute històric que hipotequen, a hores d'ara, el 25% del pressupost de la Generalitat i que, junt amb la situació d'espoliació fiscal, impedeixen la materialització de mesures bàsiques de protecció social com la RVI o les polítiques d'habitatge".

El País Valencià que volem és un país sense cap tipus de valencianofòbia, sense discriminacions lingüístiques, on es puga viure en valencià amb la mateixa normalitat que es pot en castellà, i on el nostre govern tinga al seu abast la capacitat per defensar la nostra llengua dels entrebancs jurídics i fins i tot acientífics (com pot ser la justificació que ha fet l'advocacia de l'estat posant en entredit la unitat de la llengua) que ha de fer front en la seua tasca per normalitzar el valencià. I això passa després d'anys on l'ús normal de la llengua pròpia ha patit constants atacs des de la pròpia Generalitat Valenciana, fins a l'arribada del govern del botànic.

Per això, la Plataforma per la Llengua us anima a participar en la manifestació convocada a la plaça Sant Agustí de València, el pròxim dimecres dia 9 d'Octubre a les 18'30 h. i defensar, entre tots i totes, el País que volem.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin