Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua demana al Govern que normalitzi definitivament el català en el món digital i en les aplicacions dels cotxes

El Consell Executiu ha aprovat que es contractaran serveis que tinguin el català com a llengua de funcionament.

La Plataforma per la Llengua valora positivament l'acord que ha aprovat el Govern de la Generalitat de Catalunya d'impulsar el català al món digital per mitjà de la contractació administrativa. Es tracta d'una mesura que estableix que el català sigui la llengua de funcionament de les pantalles digitals i dels elements d'assistència de veu dels productes i serveis tecnològics contractats per la Generalitat i també dels sistemes operatius, aplicacions informàtiques, manuals d'instruccions, etiquetatge i les informacions de difusió que acompanyin aquests productes i serveis.

Aquest acord hauria d'implicar, per exemple, una adaptació ràpida dels fabricants de vehicles per tal que el mercat de llengua catalana deixi de ser una excepció i els cotxes normalitzin el tracte vers el client català. La Plataforma per la Llengua recorda que fins ara els vehicles adquirits per la Generalitat de Catalunya i per l'Associació Catalana de Municipis de marques com Seat, Nissan, Dacia, Ford o Toyota no disposen de les pantalles dels cotxes, el web, els manuals d'instruccions inclosos al vehicle i les opcions de connectivitat a través d'aplicacions mòbil en català, però sí en totes les llengües de mercats europeus de dimensions similars al nostre. En el cas del manual, hi ha, a més, una obligació legal afegida: el Codi de consum, que des de fa 9 anys obliga els fabricants de vehicles a distribuir-lo en català en el mateix format que es fa en les altres llengües.

Exigim que es compleixin els acords

Ara bé, l'ONG del català recorda que existeixen altres compromisos assumits des del Govern a través de mocions del Parlament de Catalunya, d'acords de contractació i de l'article 30.1 de la Llei de política lingüística que des de fa gairebé 22 anys obliga que la Generalitat, les corporacions locals i llurs empreses concessionàries han d'emprar el català en les instruccions d'ús, en l'etiquetatge i en l'embalatge dels productes o els serveis que produeixen o s'ofereixen.

Malauradament, però, fins ara els acords anteriors i la mateixa Llei de política lingüística de l'any 1998 s'ha incomplert de manera força generalitzada. Més enllà de la contractació de cotxes, això ha estat ben evident en els productes de bars, restaurants o màquines expenedores de serveis de la Generalitat o dels ens locals, que caldria distribuir com a mínim etiquetats en català. Aquest incompliment ha estat directe o bé mitjançant subterfugis legals que esquivaven la normativa.

La Plataforma per la Llengua espera que aquest nou acord impulsi definitivament un canvi en les polítiques de contractació en tots aquests àmbits.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin