Notícies ← Altres notícies

Augmenta un 6,1 % l’ús del català a les notaries

Per primera vegada en molt de temps, el 2018 es van fer més documents notarials en català que l'any anterior, en concret 5.004 més (+6,1 %), segons dades del Col·legi de Notaris de Catalunya. 

En termes relatius, la xifra (8,39 %) encara és la segona pitjor dels darrers anys, però en termes absoluts, no es feien tants documents en català des del 2012. Precisament, l'estudi sobre els usos lingüístics i la presència del català a les oficines notarials de Catalunya, publicat el 2018 per la Plataforma per la Llengua, va mostrar que la majoria de les notaries no oferien l'opció de triar la llengua en què es redacten els documents notarials o les escriptures.

Per això, l'informe feia un seguit de recomanacions a les oficines notarials com, per exemple, informar sempre del dret d'opció lingüística, assegurar-se que els professionals d'entitats bancàries han preguntat prèviament a les parts implicades en quina llengua volen les escriptures o millorar les habilitats lingüístiques del personal de l'advocacia i altres operadors jurídics i professionals.

Totes aquestes propostes fetes per l'ONG del català estarien donant els seus primer fruits amb aquest lleuger augment de l'ús i la presència del català a les oficines notarials de Catalunya. Tot i això, encara no és suficient, ja que el català no arriba ni al 10 % dels documents que es fan al nostre país. Així mateix, el Col·legi de Notaris es va comprometre a destacar al seu web el dret dels clients de triar la llengua oficial i a publicar-hi les estadístiques d'ús lingüístic, uns passos que encara no s'han fet.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin