Notícies ← Altres notícies

Plataforma per la Llengua torna a portar a l’Alguer la música del Barnasants, en la sua 25a edició

Lo festival i l'ONG del català renoven l'acordiu per promoure l'intercanvi musical entre la ciutat catalana de Sardenya i lo resto del domini lingüístic català. Los concerts sigueran acompanyats d'un pla d'activitats culturals i educatives per fomentar la llengua i la cultura entre los joves algueresos

Lo projecte cultural en reda Barnasants i la Plataforma per la Llengua tornen a unir esforços per tercer any consecutiu per fer de la ciutat catalana de Sardenya una seu estàbil de la programació del Barnasants, que enguany arriba a la sua 25a edició. Com cada any, però, l'arribada del Barnasants a l'Alguer no significarà sol música. Lo projecte preveu d'ofrir a la ciutat una proposta cultural en català que permiti treballar la promoció de la llengua catalana -especialment entre les generacions més joves d'algueresos- tot fomentant la creació artística en alguerés, però també projectant la realtat cultural, turística i econòmica de l'Alguer al resto del domini lingüístic català.

Lo primer dels concerts del Barnasants a l'Alguer siguerà dijous 30 de gener, a les 22h a la sala Poco Loco, amb un doble concert a càrrec del cantautor valencià Andreu Valor i de l'alguerés Davide Casu. Valor presentarà lo sou últim disc Insurrecte. Poesia, missatge, reflexió i ètica, no manquen en una proposta que no deixarà indiferent a ningú.

Aquell dia també siguerà l'ocasió perquè Davide Casu presenti lo sou últim disc Costa Oest a Llevant, acompanyat dels sous musicistes habituals: Salvatore Maltana al contrabaix, Paolo Zuddas a les percussions i Bachisio Ulgheri a la guitarra. És lo primer disc íntegrament en català d'aqueix jove alguerés. Aqueix disc és també lo resultat del treball de la Plataforma per la Llengua i Barnasants per fomentar que lo talent musical emergent de l'Alguer opti per la llengua pròpia de l'Alguer com a vehícul de comunicació i expressió artístiques. La vèndita dels bitllets comença a partir del 23 de gener a la Biblioteca catalana, al carrer de Pa i Aigua 48 (via Arduino). A la fi del concert, amb el bitllet d'entrada se poguerà recollir gratuïtament lo disc Costa Oest a Llevant de Davide Casu.

Los altros dos concerts previstos a l'Alguer sigueran lo 28 de febrer, a càrrec de Montse Castellà, i lo 24 d'abril, on Carles Belda, Joana Gomila i la New Catalan Ensamble ofriran un recital basat en les poesies del gran poeta català Josep Carner, del qual enguany se commemora lo 50è aniversari de la sua mort.

Més que concerts: activitats col·laterals de promoció lingüística i cultural

Una de les activitats paral·leles més especials que s'organitzarà després d'aqueix primer doble concert (Andreu Valor + Davide Casu) per promoure la llengua catalana a l'Alguer siguerà divendres 31 de gener. A les 19h, a la Biblioteca catalana, se presentarà la campanya Sem 10 milions, sem una llengua, amb la participació dels dos joves cantautors i del poeta alguerés Antoni Canu, que és estat musicat recentment del cantautor valencià en lo sou últim disc.

Com en les últimes dues edicions, l'objectiu d'aqueixes activitats és doble. D'una part, se tracta d'aprofitar de les estades dels artistes catalanoparlants a l'Alguer per posar-los en contacte amb la realtat cultural i musical de la ciutat i així crear sinèrgies que puguin generar futurs projectes de col·laboració entre artistes d'una part i de l'altra del mediterrani. Per aqueix motiu, s'organitzaran entopades entre los artistes catalanoparlants i el món musical de l'Alguer. De l'altra, la vinguda dels artistes catalanoparlants també se vol aprofitar per portar a les escoles i als espacis juvenils de l'Alguer aqueixes veus i realtats de les altres regions del domini lingüístic català. Se pretén que los minyons i joves algueresos puguin entrendre altros accents de la pròpia llengua, conèixer altros elements de la mateixa cultura i gosar de l'experiència privilegiada de participar als laboratoris musicals i pedagògics a càrrec d'artistes de primer livell del País Valencià (Andreu Valor), Principat de Catalunya (Montse Castellà i Carles Belda) i Illes Balears (Joana Gomila). Totes les activitats paral·leles se realitzaran en català per ajudar a sensibilitzar los joves algueresos que hi ha un territori de l'altra part del Mediterrani que parla la mateixa llengua: una llengua comuna, amb present i futur.

Un viatge d'anada i retorn: l'Alguer, Barcelona, València i Sabadell

Endemés dels concerts organitzats a l'Alguer, l'acordiu entre Barnasants i la Plataforma per la Llengua també preveu de promoure i exportar la música cantada en alguerés als altros territoris de llengua catalana. Per aixó, la programació de la 25a edició del Barnasants ha previst un recital antològic dels cantautors algueresos Paolo Dessì i Antoni Colledanchise lo 21 de febrer al Harlem Jazz Club de Barcelona, la presentació del nou disc de Davide Casu al Centre cultural Octubre de València (5 de març) i al Wild - Geese de Sabadell (6 de març). També los algueresos Claudia Crabuzza i Pietro Ledda "Barabba" ofriran lo propi recital a la Casa degli italiani de Barcelona el 3 d'abril. I, finalment, dissabte 4 d'abril a les 21h, a la sala Luz de Gas de Barcelona, Claudio Gabriel Sanna, acompanyat del sou Rall grup, estrenarà l'últim disc i espectacle titulat Mirau que sem anant i mirant, basat en un treball de recuperació de les cançons de festa, sàtira i taverna de l'Alguer. Sanna s'acompanyarà d'una banda de luxe, creada per l'ocasió, que amesclerà musicistes algueresos i catalans. Meritxell Gené veu i guitarra, Marc Serrats veu i guitarra, Salvatore Maltana contrabaix, Dario Pinna violí, Josep Maria Cols piano i acordió, Paolo Zuddas percussions i Andreu Ubach percussions.

L'acordiu firmat entre la Plataforma per la Llengua i Barnasants, endemés, includirà avantatges pels socis i voluntaris de l'entitat. La manifestació té el patrocini del Municipi de l'Alguer i de la Fondazione Alghero.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin