Notícies ← Altres notícies

El nou Govern del PSOE i Podemos promou exclusivament el castellà

El decret de reestructuració del Govern encomana al Ministeri de Cultura la missió de promoure i difondre la cultura «en español»

El nou Govern espanyol format pel PSOE i Podemos s'ha presentat a la societat com un model de respecte a la diversitat i als drets i les identitats de tothom. De fet, tots dos partits de govern han defensat públicament durant els darrers anys una visió plurinacional i plurilingüística de l'Estat, en contraposició a altres partits ancorats en el nacionalisme espanyol i la seva tradicional obsessió homogeneïtzadora. Tot i això, aquestes declaracions de respecte a les diverses llengües de l'Estat no s'han materialitzat en fets.

El 13 de gener el BOE va publicar la norma amb què es conformava el nou Govern, el Reial Decret 2/2020, de 12 de gener, pel qual es reestructuren els departaments ministerials. Aquest decret encomanava al Ministeri de Cultura la missió de promoure i difondre «la cultura en español». La norma no fa cap referència de la promoció i difusió de les altres llengües autòctones de l'Estat -el català, el gallec, el basc, l'asturià, l'aragonès i l'occità-, tot i que els seus parlants materns representen pràcticament el 17 % de la població. En aquest sentit, el Govern espanyol s'identifica només amb una comunitat lingüística de l'Estat i relega els drets lingüístics de gairebé 2 de cada 10 ciutadans. Cal dir que aquesta política no és nova: el juny del 2018 el reial decret amb què es va formar el primer govern Sánchez ja comprometia el Ministeri de Cultura exclusivament amb la llengua castellana, com ja va denunciar la Plataforma per la Llengua en una nota.

Adjuntem el text publicat al BOE:

PRESIDENCIA DEL GOBIERNO

Real Decreto 2/2020, de 12 de enero, por el que se reestructuran los departamentos ministeriales.

Artículo 15. Ministerio de Cultura y Deporte.

1. Corresponde al Ministerio de Cultura y Deporte la propuesta y ejecución de la política del Gobierno en materia de promoción, protección y difusión del patrimonio histórico español, de los museos estatales y de las artes, del libro, la lectura y la creación literaria, de las actividades cinematográficas y audiovisuales y de los libros y bibliotecas estatales, así como la promoción y difusión de la cultura en español, el impulso de las acciones de cooperación cultural y, en coordinación con el Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación, de las relaciones internacionales en materia de cultura.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin