Notícies ← Altres notícies

Sem 10 milions que parlem alguerés, sem una llengua

Una pomata és lo símbol d'unió de la llengua catalana en la diversitat de les varietats

Nou apuntament dijous 20 i 27 de febrer a l'Alguer, a la Biblioteca catalana

"Sem 10 milions, sem una llengua", aqueix lo títol de la campanya que la Plataforma per la Llengua ha presentat lo 31 de gener a la sala de la Biblioteca catalana de l'Alguer, a la qual dedica dos nous apuntaments dijous 20 i 27 de febrer. 10 milions de persones que parlem la mateixa llengua en un territori que va de Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer, dividit en quatre estats: Andorra, Espanya ,França i Itàlia. A livell acadèmic i internacional pren lo nom de llengua catalana, que evidentment includeix, sense posar-les mai en discussió, les varietats territorials, entre les quals l'alguerés.

Una campanya que renforça i reclama la nostra presència més en allà dels confins estatals, una petició amb la qual se demana als governs d'aqueixes zones de treballar conjuntament per la llengua. La unitat conceptualment no demana sacrificis a les varietats territorials en nom de una varietat neutra i asèptica, ansis se evidencien les identitats geogràfiques i les diferències idiomàtiques, considerades patrimoni universal de tota la comunitat lingüística.

Lo lèxic autènticament, genuïnament i exclusivament alguerés, emprat quotidianament dels algueresos no és, ni mai siguerà posat en discussió, com demostren los manifestos de la campanya escrits en totes les varietats locals de la llengua, per exemple menorquí, rossellonès, valencià, etc. Doncs, tomàquet, tomaco,pomata,tomaca, tomàtic, domàtiga, tomac o tomàtiga: totes paraules que indiquen un únic fruit, en una única llengua.

L'equívoc és creure de fer un servici a la llengua, tancant-la a dins del propi territori per la por atàvica que se pugui contaminar i perdre la sua autenticitat. Fem part de una gran comunitat, hi entrem com algueresos, sense complexos i amb la mateixa dignitat de les altres varietats, sabent que la nostra llengua, la del carrer, de la casa, del mercat, la que volem portar a l'escola, malgrat la sua unicitat i peculiaritat és la llengua de 10 milions de persones.

Per això dijous 20 i 27 de febrer de les cinc fins a les set de la tarda a la Biblioteca catalana, al carrer de Pa i Aigua n. 48, vos convidem a firmar la petició, a respondre al joc de la pomata i a fer la fotografia ritual amb el cartell de la pomata, emblema de la campanya per la unitat de la llengua.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin