Notícies de Plataforma per la Llengua ← Altres notícies

El valencià a les platges, més a prop gràcies a la campanya #NormalitzaLaPlatja

Durant els mesos d'agost i setembre del 2020, l'associació cívica Tirant Lo Blanc i la Plataforma per la Llengua País Valencià han promogut la normalització del valencià en les platges valencianes.

La campanya #NormalitzaLaPlatja ha gestionat vora 30 propostes a favor de l''ús del valencià en la retolació de les platges de més d'una desena de municipis del País Valencià. Per a participar en la campanya calia fer una foto del cartell o senyal ubicat a la costa que no estiguera en valencià o no complira la normativa, i penjar-la a l'aplicació per a mòbil, "Bon senyal", i a les xarxes socials amb l'etiqueta #NormalitzaLaPlatja. Tant l'associació cívica Tirant Lo Blanc com la Plataforma per la Llengua País Valencià han cursat les incidències detectades als ajuntaments i a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana.

Els suggeriments comprenen diferents categories: en primer lloc, reclamacions per antics cartells que no complien la normativa, ja que es trobaven únicament en castellà, com és el cas d'algunes senyalitzacions a la Platja del Cabanyal a València; en segon lloc, i particularment més greu, casos on abans es complia la normativa, respectant la igualtat lingüística, i amb les noves senyalitzacions ha deixat de fer-se, com ocorre en alguns senyals a Gandia, en els quals el valencià es troba amagat en clara desigualtat amb el castellà, i finalment reclamacions sobre noves plaques informatives on la problemàtica de no respectar la llengua pròpia dels valencians ja era existent i no s'ha solucionat amb els nous rètols, com és el cas d'alguns senyals a Nules.

La campanya ha volgut posar en relleu la necessitat de veure el valencià en les coses quotidianes i al mateix temps demanar que es complisca la normativa. Cal recordar que no retolar els senyals en valencià va en contra de les lleis autonòmiques, en particular, en contra dels articles 15.3 i 15.4 de la Llei 4/1983 d'Ús i Ensenyament del Valencià, dels articles 1 i 2 del decret 145/1986, modificat pel decret 61/2017, i l'ordre d'1 de desembre de 1993, modificada pel decret 61/2017. Així com de l'article 138 sobre l'idioma dels senyals al Reial decret 1428/2003 estatal o l'ordre FOM/534/2014, de 20 de març on s'aprova la norma 8.1-IC sobre la senyalització vertical de la Instrucció de Carreteres, també estatal. 

Tant la Plataforma per la Llengua com l'Associació Cívica Tirant lo Blanc celebren la participació en la campanya i esperen haver posat, i mai millor dit, un granet d'arena per a la normalització del valencià, a la platja i a la societat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin