Notícies ← Altres notícies

El cinema en català a Tarragona és inexistent. Segons un estudi de la Plataforma per la Llengua, durant els últims 5 mesos, només 9 pel·lícules de 133 han estat en català

La Plataforma per la Llengua del Tarragonès ha dut a la demarcació de Tarragona la campanya pel cinema en català, que l'organització realitza des de fa 15 anys a nivell nacional. La ínfima presència del català en el cinema és una de les grans anomalies que encara pateix l'idioma, ja que no s'adequa a la realitat sociolingüística de Catalunya. La Plataforma per la Llengua fa temps que demana a la Generalitat de Catalunya que reguli aquest sector cultural, que després de més de 20 anys de democràcia no ha sabut adaptar-se a la realitat social i cultural del país. L'organització recorda que la Generalitat ja va fer el mateix amb les ràdios, exigint uns mínims de presència de música en català.

Després d'analitzar la situació a Tarragona, però, la Plataforma per la Llengua creu que la responsabilitat local d'aquesta discriminació lingüística també és de les sales de cinema, ja que algunes ni tan sols projecten les versions en català de les poques pel·lícules que sí que en tenen, com és el cas del Cine Lauren de Tarragona. Així doncs, l'organització fa una crida als empresaris del sector perquè augmentin l'oferta de cinema en català, escollint la versió catalana sempre que n'hi hagi i oferint-la en igualtat de condicions que la versió en castellà pel que fa a número de projeccions i horaris.

La Plataforma per la Llengua disposa d'un vídeo de sensibilització, "El cinema en català: una missió impossible?" en què es denuncia la situació diària del català a les sales de cinema de Barcelona, Reus i Tarragona. Aquest vídeo s'ha posat a disposició de les entitats organitzadores de cicles de cinema de Tarragona i Reus, per a què el projectin prèviament a les pel·lícules que programin. El vídeo també es pot veure des del lloc web de la Plataforma per la Llengua: www.plataforma-llengua.cat/cinema/elsGomis.html

La Plataforma per la Llengua demana als ajuntaments i al Consorci Per a la Normalització Lingüística que prenguin part en aquest afer amb les següents iniciatives: mantenir reunions i trobades amb els empresaris del sector per demanar-los que es corregeixi aquesta discriminació lingüística; aprovar una moció als plenaris dels ajuntaments de Tarragona i Reus a favor de legislar una quota de cinema en català per tal d'adreçar-la a la Generalitat de Catalunya; pressionar als grups polítics parlamentaris i al govern de la Generalitat perquè es legisli una quota de cinema en català a les sales de cinema; i projectar sempre cinema en català en els esdeveniments organitzats pels ajuntaments.

Per a més informació:

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram