Notícies ← Altres notícies

La iniciativa legislativa europea de suport a les minories lingüístiques s’allarga fins el 7 de febrer

La iniciativa legislativa popular (ILP) vol ajudar les minories nacionals europees a accedir directament als fons de la UE per no dependre de les subvencions dels seus estats.

La ILP seria especialment útil per a territoris com la Franja, l'Alguer o la Catalunya del Nord, que podrien demanar fons europeus tot i que les regions a les quals pertanyen no hi tinguin interès.

Actualment s'ha assolit el 63,84% de firmes necessàries a l'estat, i manquen unes 14.645 signatures sobre el nombre total.

La Plataforma per la Llengua torna a donar suport a la iniciativa legislativa popular europea "Política de cohesió per a la igualtat de les regions i la sostenibilitat de les cultures regionals". Actualment a Espanya s'ha assolit el 63,84% de firmes necessàries i manquen 14.645 signatures, que calen recollir abans del 7 de febrer del 2021. D'aquesta manera la Comissió Europea ha allargat el termini previst inicialment, fet que permet aconseguir més signatures.

La intenció d'aquesta iniciativa ciutadana europea és aconseguir que les minories nacionals sense competències administratives puguin gestionar directament fons de finançament europeu i així preservar llur cultura pròpia, i no dependre de les subvencions de llur estat. En el cas concret del domini lingüístic català, territoris com la Franja, Catalunya Nord, l'Alguer o el Carxe, minories lingüístiques a la seva regió, serien considerades un subjecte en si mateix i podrien gestionar aquests fons.

La Plataforma per la Llengua ajudarà en la promoció de la iniciativa per assolir les adhesions. L'ONG del català considera que totes aquelles accions que contribueixin a l'enfortiment de les minories nacionals enfront els seus estats poden ajudar al reconeixement del català, en el sentit que promocionar que les regions interactuïn directament amb la Unió Europea és un camí vàlid per al reconeixement del català: que es pugui tractar directament des de Catalunya amb la UE i no passant per l'estat espanyol.

La iniciativa compta també amb el suport d'entitats com les xarxes europees ELEN i FUEN entre d'altres.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin