Notícies ← Altres notícies

Es presenta a València i Castelló el llibre de Gemma Torres sobre la virilitat i l'exèrcit espanyol al Marroc

El llibre La virilitat d'Espanya a l'Àfrica. Nació i masculinitat al colonialisme al Marroc (1880-1927), de la historiadora Gemma Torres Delgado, es presentarà a València i a Castelló, en uns actes coorganitzats per l'Editorial Afers i per la Plataforma per la Llengua País Valencià. El divendres 7 de maig tindrà lloc l'acte a la Llibreria Fan Set, del Centre Octubre de València, a les 19 h. L'endemà, el dissabte 8 de maig, se celebrarà la presentació a Castelló, a l'Espai Menador, a les 18 h, amb la col·laboració del Grup per la recerca de la memòria històrica.

Gemma Torres Delgado (Barcelona, 1981) és doctora en història i professora del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona. Les presentacions del llibre i els diàlegs aniran a càrrec de Vicent Gabarda, professor d'història contemporània de la Universitat de València, i de Maribel Peris, del Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló.

El colonialisme espanyol al Marroc, controlat per l'exèrcit espanyol colpista i feixista (encapçalat pel general Francisco Franco), és el tema central del llibre. Es tracta d'un estudi singular, amb perspectiva de gènere, al voltant de la relació entre masculinitat i espanyolisme. Les guerres colonialistes espanyoles a la regió marroquina del Rif (1909-1927) i la derrota espanyola a Annual van donar força a la idea de virilitat i al projecte reaccionari de creure que l'exèrcit havia de tenir poder polític en l'estat. Les crítiques anticolonials de sectors catalanistes, socialistes, republicans o anarquistes, que optaven per abandonar l'ocupació del Marroc, defensaven un projecte nacional diferent i també un altre model d'identitat masculina.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin