Notícies ← Altres notícies

Enviam una carta a la presidenta Armengol perquè no torni a cedir davant d’una agressió lingüística

La Plataforma per la Llengua ha enviat una carta a la presidenta Francina Armengol per a valorar la reacció que va tenir davant d'un ciutadà que li va etzibar: "¡en español!"

"Molt Honorable Presidenta del Govern de les Illes Balears,

Hem vist en un vídeo difós per un mitjà de comunicació de l'illa d'Eivissa que, durant la celebració de l'ascens de la UD Ibiza a segona divisió, vàreu començar la intervenció en català, llengua pròpia i oficial de les Illes Balears, però que, en ser increpada amb un "en español!" -poc respectuós i poc democràtic-, vàreu passar a parlar en castellà. En aquest sentit, us volem mostrar tot el nostre suport per l'agressió que vàreu patir. Amb tot, també ens agradaria posar en relleu que el fet té unes conseqüències destacables, tenint en compte que es tracta d'un gest públic que, clarament, envia un missatge negatiu als ciutadans de les Illes Balears que tenim el català com a llengua pròpia -d'origen o adoptada.

El vostre gest, en primer lloc, descoratja qualsevol eivissenc, mallorquí, menorquí o formenterer a usar el català, atenent al seu més elemental dret lingüístic. Si canviau de llengua per la increpació d'un ciutadà qualsevol, per quina raó l'haurien de mantenir els centenars de milers de parlants que, malgrat les dificultats, la mantenen viva? Així, enviau el missatge als ciutadans que, si algú els increpa per parlar la llengua pròpia de les Illes Balears, han d'acotar el cap i canviar a la dominant sense qüestionar-s'ho. Deis als ciutadans de les Illes Balears que no exerceixin els seus drets lingüístics i que acceptin qualsevol vulneració que se'n faci. I, encara més greu, donau el missatge que la llengua no és important i que en podem prescindir sempre que algú ens ho exigeixi (ho faci de manera educada o de la manera com us comminaren a fer el canvi).

En segon lloc, aquest canvi de llengua també dona molta més força a tots aquells que, sense tenir el mínim respecte per les persones i per les altres llengües també espanyoles, no ho oblidem, agredeixen els catalanoparlants, sigui a la terrassa d'un bar, a l'aeroport, al carrer o, com vós mateixa heu patit, en un acte públic. Aquest fet, doncs, farà que les agressions lingüístiques, que han augmentat aquests darrers anys, sobretot per mor del discurs de l'extrema dreta, encara proliferin més, la qual cosa ens deixa a tots els catalanoparlants en una situació d'indefensió i vulnerabilitat.

El vostre gest, endemés, ha posat en entredit la dignitat de la presidència del Govern de les Illes Balears, perquè indica que qualsevol ciutadà malcarat pot fer canviar de llengua qui ostenta el càrrec i l'honor immens de presidir el nostre país. Ens diu, de fet, que el nostre govern no té ni el poder de mantenir la llengua oficial i pròpia de les Illes Balears amb el primer individu que, a crits i sense cap mena de capteniment educat, ens exigeixi el canvi de llengua. Que el nostre govern, en definitiva, no és capaç de vetlar i protegir la llengua pròpia de ca nostra amb la dignitat que moralment hauria d'assumir i que legalment té l'Administració pública.

Us feim arribar aquesta lletra per fer-vos avinent la nostra preocupació. Estam segurs que es tracta d'un malestar compartit per molts ciutadans de les nostres illes (en aquest cas concret, per molts eivissencs que respecten la llengua i que la volen usar en igualtat de condicions). Els illencs, bé que ho sabeu, tenim tendència a no cridar, a no expressar-nos amb gaire vehemència, a no interrompre ningú exigint-li que parli la nostra llengua. Però això no treu, per descomptat, que ens sentim ferits quan topam amb actituds com aquesta, que ens fan més petits i febles encara.

Esperant que useu a partir d'ara la llengua catalana, oficial i pròpia de les Illes Balears, segons disposa el nostre Estatut d'Autonomia, d'acord amb les exigències de la dignitat de l'alt càrrec que ostentau, rebeu la nostra més sincera salutació. A més, restam a la vostra disposició per a qualsevol cosa que hàgiu de menester en relació amb la defensa de la llengua i els drets lingüístics dels catalanoparlants.

Eivissa, a 26 de maig de 2021

Ivan Solivellas i Ugena

Delegat de la Plataforma per la Llengua Illes Balears." 

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin