Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua, Premi Nacional de Cultura

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació del Govern català, Joan Manuel Tresserras, ha acordat atorgar el Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana a la Plataforma per la Llengua. Aquest guardó suposa un reconeixement a la tasca que l'organització realitza des de ja fa 15 anys en l'extensió de l'ús social del català.

Segons el jurat, la Plataforma per la Llengua ha rebut el guardó “per la seva continuada activitat en avançar la presència de la llengua catalana en l’espai públic en àmbits concrets, des dels productes de consum i el món empresarial fins a l’activitat universitària”. El jurat també ha valorat “el treball pràctic i modern” de l'entitat “avaluant l’eficàcia de la seva activitat i mesurant la importància dels resultats obtinguts”.

La Plataforma per la Llengua celebra precisament aquest any el seu quinzè aniversari. L'organització va néixer el 1993 per promoure la normalització i la presència del català en l’espai públic. Durant tot aquest temps, l'entitat ha obtingut nombrosos èxits en la normalització d'empreses, en l'etiquetatge de productes, en el doblatge al català de grans estrenes cinematogràfiques, en el foment de l'ús del català en la nova immigració i en la conscienciació social sobre la necessitat d'augmentar l'ús del català en tots els àmbits. Vegeu tota la feina feta durant el 2007.

Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. Es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior. L'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el pròxim 25 d'octubre al Teatre Kursaal de Manresa.

Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el periodista científic i director del programa El medi ambient de TV3, Xavier Duran; el dissenyador gràfic Anton Granero; el comissari d'exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític i activista de circ Jordi Jané; l'editora de Vilaweb Assumpció Maresma; la directora del Festival de Músiques del Món de Barcelona, Maricarmen Palma; la directora del Centre d'Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Lluís Reales; l'agent literària Anna Soler-Pont; la directora del Teatre L'Escorxador de Lleida, Margarida Troguet, i el cap de Cultura del diari El Punt, Jaume Vidal.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram