Notícies ← Altres notícies

Cicle d’encontres institucionals a l’Alguer per la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua

Mireia Plana, acompanyada de la delegada de la territorial Irene Coghene, s'és reunida amb els representants polítics i culturals de l'Alguer

La vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, és en visita a l'Alguer per encontrar los representants de les institucions polítiques i culturals de la ciutat catalanoparlant de Sardenya, acompanyada de la representant local Irene Coghene.

La finalitat de la visita és reforçar los lligams i fer conèixer les activitats presents i futures que l'associació vol portar envant en ciutat per afavorir sempre més l'ús de l'alguerés en los diversos àmbits socials.

La densa agenda d'encontres del 3 de setembre és escomençada amb una reunió amb Carlo Sechi i Giuseppe Tilloca, respectivament president i director de l'Obra Cultural de l'Alguer, associació de tutela de la llengua activa en ciutat del 1985, per confirmar la col·laboració que les dues associacions porten envant ja de calqui any, com la condivisió de la seu, la Biblioteca Catalana, al carrer de Pa i Aigua, la mútua participació i l'ajut recíproc a la organització de les activitats culturals i de sensibilització a favor de l'alguerés.

Los encontres són continuats amb una visita a la Delegació del Govern Català a l'Alguer, amb Gustau Navarro, Delegat de la Generalitat de Catalunya. L'encontre ha tengut com a tema principal lo conveni de col·laboració entre Generalitat i Plataforma i de la possibilitat de fer ulteriors activitats a dins d'aqueix acord que és ja actiu.

Successivament, la vicepresidenta i la Delegada de l'Alguer són estades recivides del Síndic de l'Alguer, Mario Conoci, on han pogut presentar projectes com "El Segell", a favor de l'ús de l'alguerés en l'àmbit comercial, que ja compta la participació de 3 empreses alguereses. Mireia Plana i Irene Coghene han evidenciat la importància de l'inseriment de l'alguerés a les escoles, lligat a l'aplicació de la lei regional n. 22 del 3 de juliol del 2018.

Recordem que durant l'hivern passat, la territorial algueresa de Plataforma, que és particularment atenta al problema de la transmissió de la llengua en les noves generacions, ha distribuït gratuïtament a les escoles de la ciutat, a l'hospital civil i a l'ofici de l'anàgrafe, més de 1.000 còpies del llibre-disc Mans Manetes, dedicat als més petits.

Ha tancat la sèrie d'encontres, l'apuntament amb el President del Consell Regional de Sardenya, l'advocat Michele Pais. La temàtica d'aqueixa última trobada és estada l'escola. Plataforma per la Llengua ha activat una campanya a través de la difusió de material informatiu i de la pàgina web www.enalgueres.cat per permitir als genitors de demanar a les escoles l'aplicació de la lei per la didàctica en alguerés.

A tres anys de l'aprovació de la lei regional n. 22, a les escoles de la ciutat no és encara possible fer llició en alguerés i, per aqueix motiu, los representants de Plataforma per la Llengua han demanat al President Pais d'interessar-se per fer que les bones intencions de la lei se transformin en realitat
ja a partir d'aqueix any escolàstic. Les representants de Plataforma per la Llengua han evidenciat en particular los problemes lligats a la tria de la llengua al formulari d'inscripció, a la formació i certificació dels docents i la possibilitat d'activar conjuntament la didàctica curricular vehicular i les activitats extra-curriculars.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin