Notícies ← Altres notícies

Plataforma per la Llengua demana que no se tanqui la connexió aèria entre l’Alguer i Catalunya

Ryanair ofrirà connexions directes amb Barcelona sol a l'estiu 2022.

Les últimes notícies en tema de transport aeri són positives per la ciutat de l'Alguer ja que la companyia aèria Ryanair ha declarat que, després de cinc anys, tornarà a fer base a l'aeroport de la ciutat catalana de Sardenya a partir del 2022. A la programació de les rutes internacionals, que inclouen destinacions com Madrid, Katowice, Brussel·les i Lisbona, manca encara aquella que Plataforma per la Llengua considera la més important: lo vol entre l'Alguer i Barcelona, que se desactivarà a la fi del mes d'octubre. Aqueixa ruta, al moment, no apareix entre les destinacions de l'hivern 2021-22 i, segons lo que s'aprèn de l'estampa local, no primer de l'estiu 2022 se poguerà recupera la connexió amb un aeroport del domini lingüístic català.

Recordem que Ryanair és estada un actor important en temps recents en l'acostament de les comunitats catalanoparlants amb l'Alguer gràcies a la connexió que per anys, a partir del 2004, ha unit la ciutat sarda amb Girona i, en anys més recents, amb Barcelona. S'és calculat que, durant los dotze anys d'activitat d'aqueix vol, han viatjat entre Catalunya i Sardenya més de 100.000 passatgers cada any.

Si la notícia fossi confirmada sigueriva un gran dany per la comunitat catalanoparlant descobrir que, després de dos anys de pandèmia, algueresos i catalans no tenen més accés a una connexió aèria còmoda i barata, durant tot l'any.

Per aqueix motiu, Plataforma per la Llengua manifesta expressament la sua gran preocupació i convida los polítics sards i catalans a tots los nivells i les empreses de gestió dels aeroports a no deixar que aqueixes dues vores del Mediterrani restin sense connexió, interpel·lant  la companya aèria irlandesa mateixa o qualsiasi altra companyia.

La presència d'una connexió estàbil entre l'Alguer i los aeroports catalans és extremament important perquè contribueix, sobretot després de llongs períodes sense poder viatjar, a mantenir activa i productiva la relació entre l'Alguer, Sardenya i Catalunya i los altros territoris, reforçant l'ús de la llengua catalana.

Sense aqueixa connexió, no se pogueran realitzar activitats com intercanvi de joves i estudents, d'artistes, de professionistes, esquadres esportives i atletes i de comuns ciutadans que, de totes dues les bandes del Mediterrani, volen conèixer Sardenya i Catalunya per descobrir o aprofundir los lligams culturals i lingüístics que uneixen aqueixos dos territoris o per tenir més oportunitats d'estudi, de treball, de vacança i de competició esportiva. Projectes com lo concert de Mans Manetes, que ha tengut recentment una nova vetrina en ocasió de l'Aplec Internacional a l'Alguer organitzat d'Adifolk, difícilment pogueran arribar als altros països de llengua catalana sense un vol directe.

A més, no se tracta sol d'un vol dedicat a activistes o aficionats al tema de la llengua i de la cultura comuna, sinó que és també una connexió que ha demostrat de funcionar del punt de vista econòmic, contribuint a alimentar lo turisme d'hivern que dona respir a l'economia local feta de restaurants, hotels i B&B.

En fi, és menester considerar que de l'aeroport de Barcelona és possible arribar en tots los altros rocons del domini lingüístic català, del País Valencià fins a la Catalunya Nord, d'Andorra a les Illes Balears, amb la capital, Palma, que recordem ésser ciutat agermanada amb l'Alguer del 1988. Per l'altro costat, l'aeroport de l'Alguer ha representat de sempre "la porta d'or" del turisme del nord Sardenya, que no és limitat al territori de l'Alguer, sinó que interessa a tota l'ísola i en particular les zones internes.

Plataforma per la Llengua és prompta a reactivar l'exitosa campanya "Volem Volar", que ja a l'any 2016 ha contribuït a sensibilitzar los administradors locals, recollint quasi 6.000 signatures i obtenint lo resultat de la reactivació dels vols directes, en aquella ocasió restabilits de la companyia Vueling.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin