Notícies ← Altres notícies

L'Alguer, protagonista d'un cicle d’activitats a Palma

Plataforma per la Llengua col·labora amb l'Obra Cultural Balear i l'Ajuntament de Palma en l'organització d'un cicle d'encontres culturals dedicats a la ciutat catalana de Sardenya

Lo centre cultural Can Alcover de Palma acollirà entre lo 21 i lo 30 d'octubre un cicle d'activitats dedicades a l'Alguer intitulat Palma i l'Alguer, ciutats agermanades, organitzades de l'Obra Cultural Balear en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma i Plataforma per la Llengua.

La iniciativa vol fer conèixer la ciutat també en homatge al sou agermanament amb Palma, firmat al 1988.

Ahir, dijous 21 d'octubre a les 7 de la tarda, se són obertes les activitats amb la inauguració de la mostra fotogràfica composta de 30 fotografies del fotògraf barceloní Joan Mayoral, L'Alguer que ens inspira. Mayoral, que freqüenta la ciutat del 1980, vanta un ampli arxiu personal que testimonia com lo territori és canviat durant el temps.

A més, tengueran lloc també dues conferències; escomençant amb La llengua catalana a l'Alguer: història i característiques, a càrrec del professor de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Corbera, prevista per dimarts 26 d'octubre a les 7 de la tarda. Corbera ha fet estudis específics de dialectologia a partir dels anys '80 i té a l'actiu diverses publicacions, entre les quals recordem Caracterització del lèxic alguerés, estudi premiat amb el Premi Josep Sanna de l'Escola d'Alguerés a l'any 1995 i publicat al 2000.

Divendres 29 a les 7 de la tarda, la segona conferència, Situació actual i perspectives del català a l'Alguer, amb la delegada de la Plataforma per la Llengua a l'Alguer, Irene Coghene i l'ex-síndic de l'Alguer i director de l'Obra Cultural de l'Alguer, Carlo Sechi. A continuació, a les 8 de la tarda, és en programa la projecció del documentari L'Alguer, un pentagrama com un carrer, produït de la Plataforma per la Llengua i dirigit del jornalista Roger Cassany, que siguerà present en sala. Lo títol pren vida d'una frase de la cançó L'orquestra de la Pedrera, escrita del mestre Franco Cano, que fa part del llibre-disc Mans Manetes. l'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons. 'Pot la música salvar una llengua?', aquesta és la pregunta a la base del documentari, ja que a l'Alguer, als últims 50 anys, la cadena de transmissió del català parlat dels genitors als fills s'és interrumpida dràsticament i avui, a prop de diventar una llengua morta en l'àmbit social, solament les cançons populars la poden mantenir viva.

A conclusió del cicle, tenguerà lloc lo concert de Claudio Gabriel Sanna & Rall Grup intitulat La cançó catalana a l'Alguer, resultat d'un treball d'estudi i recuperació de la tradició, que lo cantautor alguerés ha portat endavant del 1981. Un viatge musical que mos conta la evolució de la música en català de l'Alguer, a través del sèculs, del 1400 fins a avui, enriquint los passatges amb referències a la història, la llengua i la situació social de la ciutat catalana d'Itàlia.

Lo repertori conté balades de l'edat mitjana de origen catalana en la versió algueresa, cançons populars i poesies del '800 i '900 musicades de autors algueresos, cançons de cantautors actuals, d'amor i de taverna. Claudio Gabriel Sanna (veu i guitarra) siguerà acompanyat de Meritxell Gené (veu i guitarra), Dario Pinna (violí) i Josep Cols (piano i acordió).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin