Notícies ← Altres notícies

Tornem a omplir el Baix Llobregat de cartes als Reis per demanar-los poder jugar en català

Les cartes repartides per Plataforma per la Llengua al Centre Comercial Splau i al Montserrat Centre permeten als nens expressar els seus desitjos als Reis i conclouen amb la petició de poder jugar en la nostra llengua

Després que l'any passat s'hagués de suspendre per les restriccions derivades de la pandèmia, Plataforma per la Llengua Baix Llobregat va recuperar el cap de setmana del 4 i 5 de desembre el tradicional repartiment de cartes als Reis que l'entitat organitza des de fa anys durant la campanya nadalenca. En aquesta ocasió, els voluntaris de l'ONG del català van repartir les cartes al Centre Comercial Splau de Cornellà i al Montserrat Centre d'Abrera. Tot i que el repartiment més nombrós va tenir lloc durant el cap de setmana, els voluntaris continuaran repartint cartes els propers dies.   

Aquestes cartes són un material de Plataforma per la Llengua dissenyat per l'il·lustrador Valentí Gubianas, que permet als nens fer arribar els seus desitjos als Reis d'Orient amb la petició final, inclosa en el disseny, de poder jugar en català.

Actualment, només el 8% dels jocs i joguines incorporen el català. La resta, la immensa majoria, incompleixen, per tant, el Codi de consum de Catalunya, que obliga a incloure'l a l'etiquetatge, les instruccions i els advertiments de seguretat, una obligació que existeix a tots els països amb llengües de dimensions similars a la del català, com ara Dinamarca, Eslovènia o a Flandes, en el cas del neerlandès.

A més, segons els estudis encarregats per Plataforma per la Llengua, la majoria dels anuncis de jocs i joguines a la televisió també són en castellà. Com que actuen de referent lingüístic, això afavoreix que els infants tendeixin a jugar en castellà perquè imiten les veus dels anuncis.

Per aquest motiu, l'ONG del català acaba de llançar la campanya "A què juguem?" per demanar als fabricants Bizak, Mattel i Famosa que s'anunciïn en català i respectin els nostres drets lingüístics.

Podeu recuperar més consells per passar unes festes lingüísticament responsables aquí.

Podeu imprimir la carta als Reis de Plataforma per la Llengua aquí.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin