Notícies ← Altres notícies

La Sobraintendència rectifica i torna a admitir lo català de l’Alguer als cartells de la vil·la romana de Santa Imbénia

La discriminació era basada, segons la sobraintendència, sobre lo fet que lo català no és llengua oficial de la Unió Europea

La Sobraintendència pels béns arqueològics de la província de Sàsser ha rectificat i ha admitit lo català de l'Alguer als cartells de la vil·la romana de Santa Imbénia. La rectificació arriba després que Plataforma per la Llengua i nombroses associacions alguereses denunciessin que lo responsable de la Sobraintendència, Bruno Billeci, havia prohibit l'ús del català als cartells. Ara, l'organisme declara que no hi ha "ninguna dificultat" a "integrar lo català de l'Alguer a los cartells informatius".

En un primer moment, l'administració del Parc de Port Comte, on se troba la vil·la romana, havia recivit l'autorització, de part de Billeci, emprar l'inglés i l'italià als cartells, però no lo català, perquè "lo català no és una de les llengües oficials de la Unió Europea per la interacció amb el públic, les entitats i los Estats membres".

La publicació de la notícia lo 23 de desembre, però, ha tengut un gran ressò a l'estampa sarda i l'ONG del català, paris amb les altres associacions de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del català a l'Alguer, s'és sumada a la lletra de protesta que lo síndic de la ciutat, Mario Conoci, ha enviat al Sobraintendent per demanar-li una rectificació. Lo ressò de la notícia i de la lletra han afavorit que finalment Billeci consentissi d' admitir lo català.

La unanimitat amb la qual la societat civil algueresa ha respost a aqueixa emergència és un senyal de com la ciutat catalana de Sardenya és sempre vigilant per tutelar la sua llengua i per favorir-ne l'ús en totes les situacions. De cada manera, l'absència del català entre les llengües oficials de la UE deixa sempre espaci per atacs i discriminacions com aqueixa, fortunadament evitada, a Santa Imbénia.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin