Notícies ← Altres notícies

BarnaSants 2022, tres concerts al Teatre Cívic de l'Alguer

Marina Rossell, Brams i Marala les estrelles de la nova edició del festival en ciutat, mentres Franca Masu, Claudia Crabuzza, Claudio G. Sanna i el Rall Grup fan etapa als altros territoris del domini lingüístic català.

Plataforma per la Llengua i lo Festival de Cançó BarnaSants organitzen la ressenya musical a l'Alguer pel cinquè any consecutiu. Enguany los concerts seran en les tradicionals dates, entre hivern i primavera, amb un programa de gran interès artístic destinat a totes les edats.

Se comença amb Marina Rossell, una de les cantants més coneixudes de la Nova cançó catalana. La cantant, que durant la sua carrera ha obtengut la Creu de Sant Jordi al 1987, té una gran relació musical i afectiva amb l'Alguer. Al repertori de Rossell se troben cançons com "Cor meu" de Rafael Catardi, musicada de Ciro Fadda i los poemes de Salvador Espriu "La barca del temps" i "Per a una suite algueresa". Després de dues dècades sense venir a l'Alguer, la cantautora catalana torna a la ciutat catalana de Sardenya per presentar lo sou nou àlbum "300 crits". En aqueixa obra, la de 25, la cantant fa una nova revisió de cançons de la resistència i peces originals fruit de la necessitat de sobreviure als temps actuals. L'apuntament amb Marina Rossell és pel 19 de febrer al Teatre Cívic "G. Bal·lero" a les 20.00.

Lo segon concert de la ressenya tenguerà lloc lo 24 d'abril. Lo Teatre Cívic hospitarà lo concert celebratiu dels 30 anys de carrera del grup català Brams. Guiats del cantant Francesc Ribera "Titot" i del productor musical David Rosell, Brams són una banda de rock i ska originària de Berga que ha escomençat la sua carrera a l'any 1990 i publica lo sou primer disc "Amb el rock a la faixa" al 1992. La band diventa ràpidament la punta de diamant del rock independentista català i elaboren una discografia empenyada a favor de la causa independentista. Amb el temps l'estil de la banda escomença a allunyar-se del rock radical i a integrar influències de diferents estils, anticipant l'explosió de la música rica de contaminacions del principi del s XXI. Ara, 30 anys després del primer àlbum, centenars de concerts i més de 13 discos, l'espirit combatiu que los ha fet nàixer és encara intacte. Per celebrar aquest aniversari, Brams tornen amb un recital molt especial pensat per teatres i auditoris amb importants convidats.

Acaba la ressenya del 2022, Marala, trio format de tres joves cantants: la catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol. Han debutat amb el disc "A trenc d'Alba", publicat lo 8 de març del 2020. La música de Marala és centrada a damunt de la tradició i de la polifonia que apliquen a textos i melodies lligades no sol a l'àmbit dels Països Catalans, ma també a altros territoris, com lo País Basc. Durant l'espectàcul ampren les veus, les guitarres i instruments de percussió. Tots los instruments passen per totes les mans a damunt de l'escenari, i en calqui moment les veus s'atreveixen a sonar soles: no hi ha menester de més ornaments. L'apuntament amb Marala és lo 28 de maig, sempre al Teatre Cívic.

Los bitllets (5€ cada concert, 2,50 € reduït) se poden comprar a la web www.barnasants.com o a la Biblioteca Catalana, seu de la Plataforma per la Llengua (carrer de Pa i Aigua/Via Arduino n. 48) la setmana primer de cada concert de les 18:30 a les 19:45. Pel primer apuntament, la vèndita comença dilluns 14 de febrer 2022.  

En alternativa, los bitllets se pogueran comprar, fins a l'exhauriment dels llocs disponibles, los dies dels concerts, a l'entrada del Teatre. La vèndita escomençarà una hora i un quart primer de cada concert i se tancarà 15 minuts primer de l'horari d'inici programat.

Lo projecte cultural BarnaSants permitirà també a tres noms importants de la cançó algueresa de fer exhibicions al resto del territori del domini lingüístic català. Franca Masu cantarà a l'Auditori del Conservatori de Manacor (Mallorca) lo 19 de març, Claudia Crabuzza s'exhibirà a l'Harlem Jazz Club de Barcelona lo 27 del mateix mes, mentres  Claudio G. Sanna i el Rall Grup cantaran a l'Auditori Barradas de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

Festival de Cançó BarnaSants, que arriba a l'Alguer gràcies a Plataforma per la Llengua, és acompanyat del BarnaSants per la Llengua, una iniciativa paral·lela que garanteix una sèrie d'activitats col·laterals (com masterclass musicals, taules rodones, presentacions de discos i encontres  amb els artistes) per fer conèixer als algueresos de manera més pròxima los artistes i pròpies les experiències com a activistes culturals i lingüístics.

Lo Festival té lo patrocini del Municipi de l'Alguer i de la Fondazione Alghero i compta amb la col·laboració de diverses associacions en ciutat, com Obra Cultural de l'Alguer, Centre Cultural Don A. Nughes - Escola d'alguerés "P. Scanu", Rete delle Donne Alghero, Fidapa Sezione di Alghero, ANPI, Università delle Tre Età i l'Institut Musical "G. Verdi".

Per altres informacions se pot escriure una e-mail a plalguer@plataforma-llengua.cat i consultar la pàgines Facebook de Plataforma per la Llengua i de BarnaSants que sigueran ajornades amb totes les informacions.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin