Notícies de Plataforma per la Llengua ← Altres notícies

Claudio Gabriel Sanna i Rall Grup presenten lo projecte Mirau que sem anant i mirant - Cançons de festa, sàtira i taverna de l’Alguer

La formació d'algueresos i catalans serà protagonista de dos apuntaments del BarnaSants en col·laboració amb Plataforma per la Llengua

Claudio G. Sanna & Rall Grup seran protagonistes de dos apuntaments del BarnaSants, projecte cultural en xarxa, en col·laboració amb Plataforma per la Llengua. Durant lo concert de diumenge 3 d'abril a l'Auditori Barradas (L'Hospitalet de Llobregat) a les 7.00 de la tarda, la formació d'algueresos i catalans presenta lo primer i segon volum del projecte Mirau que sem anant i mirant - Cançons de festa, sàtira i taverna de l'Alguer, publicat entre lo 2020 i lo 2022 amb The Chicken Coop.

Lo projecte, presentat al mes de juliol del 2021 a l'Alguer, neix de l'exigència de registrar i presentar en concert tot un repertori de cançons que se cantaven a l'Alguer a les velles tavernes i a les reunions de famílies i amics en ocasió de festes. Sobretot a les antigues tavernes era costum que los clients, a un cert punt de la tarda, se posessin a cantar, sempre beient vi, acompanyats d'una guiterra, d'un mandolí i de percussions inventades, com les culleres de la mateixa taverna. Parlem d'un repertori no oficial, quasi mai registrat en discos: cançons improvisades en rima (bàlzigues), cançons anònimes del primer '900, temes cantats a les comèdies musicals dels anys '50, cançons populars i dels pescadors de la Muralla. Les melodies sovent són covers de cançons coneixudes i los textos són irreverents i provocadors, amb arguments de burla i sàtira sobre personatges o situacions ridícules.

Un repertori encara ben viu i coneixut a l'Alguer, interpretat en aquest concert de part del mateix cantautor alguerés Claudio Gabriel Sanna i lo seu Rall Grup, amb aquesta formació d'algueresos i catalans: Claudio Gabriel Sanna cant, guitarra i mandola, Meritxell Gené cant i guitarra, Marc Serrats cant i guitarra, Josep Maria Cols piano i acordió, Dario Pinna violí, Salvador Maltana contrabaix, Alcides Rodrigues bateria.

Lo dia primer, dissabte 2 d'abril, a l'Auditori de la casa de la Cultura d'Olesa de Montserrat h 7:00 de la tarda, Claudio Gabriel Sanna presentarà, amb la mateixa formació, lo concert La cançó catalana a l'Alguer (Des de la conquesta als mandolins napolitans). Un repertori de cançons i músiques que mos explica l'evolució de la cançó catalana a l'Alguer, a través dels sèculs, del 1400 fins avui. La narració musical és enriquida amb referències a la història, la llengua i el context social de la ciutat catalana d'Itàlia. Lo concert inclou balades de l'edat mitjana d'origen catalana, en la versió algueresa, cançons populars arranjades i poesies del '800 i '900 musicades d'autors algueresos, cançons de cantautors contemporanis, d'amor i de taverna.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin